Energisatsning i Förbos bostadsområde Lindome centrum

2 min
Rebecca Sinnerstedt
24 maj, 2022

I Lindome centrum pågår nu ett stort energiprojekt i Förbos bostadsområde. Tillsammans med Mölndal Energi förnyar Förbo fjärrvärme- och vattenledningar som ska säkerställa en säkrare leverans och minskad energianvändning. Projektet bidrar till att minska klimatpåverkan samtidigt som det frigör energi och möjliggör för framtida utveckling av nya bostäder i kommunen.

Dotegarden_Forbo_energisatsning_ (2)_small

Det omfattande projektet med att förnya fjärrvärme- och vattenledningar i Lindome centrum är ett arbete som kommer att pågå under flera år. Just nu pågår arbetet i Dotegården där Mölndal Energi schaktar och lägger nya fjärrvärme och kallvattenrör.

Samma åtgärder kommer att utföras i Smörkullegården lite längre fram.
- En stor del av arbetet handlar om att öka driftsäkerheten, framöver kommer inte lika många huskroppar att drabbas om det blir avbrott på ett ställe, berättar Pouria Tavakol på Förbo och Jonas Hansson på Mölndal Energi.

Markarbetet är bara en del av utvecklingsarbetet i området. Förbo arbetar enligt devisen Områdesutveckling på Förbovis, ett helhetsgrepp där Förbo nu ska rusta upp hela bostadsområdet i Lindome centrum. Det handlar om att utveckla området genom bland annat en större renovering av husen – invändigt och utvändigt, tryggare och attraktivare utformning av gårdarna samt bygget av en aktivitetspark.
- I samband med renoveringen av husen ska vi att införa FTX-ventilation, ventilationssystem med återvinning av energi ur frånluften, som kommer bidra till att minska energianvändningen och framför allt förbättra inomhusklimatet, berättar Pouria Tavakol, energiingenjör på Förbo.

Förbo och Mölndal Energi tillsammans med teknikkonsulten Bengt Dahlgren AB och Mölndal VA arbetar tillsammans med att förnya vatten- och energisystemet i Lindome centrum.

Genomförande av energirenoveringar av området Lindome centrum bedöms kunna medföra en minskad energianvändning motsvarande ca 2 300 MWh/år samt en minskad klimatpåverkan motsvarande cirka 32 ton CO2/år. Minskningen i energianvändningen per år efter ombyggnation av hela Lindome centrum kommer att motsvara den årliga energianvändningen i cirka 250 normalvillor.

Dotegarden_Forbo_energisatsning_ (1)_small

Bild, från vänster: Besha Welander, gruppchef projektledare på Mölndal Energi, Richard Lundström energiförsäljare på Mölndal Energi, Pontur Frygner, senior konsult på Bengt Dahlgren, Jonas Hansson projektledare på Mölndal Energi och .Pouria Tavakol, energiingenjör på Förbo.

Dotegarden_Forbo_energisatsning_ (3)_small

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter