Marknadskommentar 3:e juni 2019

2 min
Henrik Lyngåker
3 jun, 2019

Rörligt pris

Förra veckan såg vi hur spotpriserna kom in lägre än marknadens bedömningar. Trots kallt väder var priserna relativt svaga. I torsdags föll de ner ändå till 10 öre/kWh. Denna vecka ser också ut att ge låga spotpriser. Temperaturen ska öka successivt de kommande dagarna – i snitt ska det bli 4 grader varmare än normalt. Ringhals 3 är ute för reparation idag, men beräknas producera för fullt igen redan imorgon. På torsdag är det dessutom Sveriges nationaldag.

Idag är själva spotpriset 33,8 öre/kWh i Elområde 3. Imorgon sjunker det med nästan 5 öre och vi räknar med en fortsatt svag utveckling under både denna och nästa vecka.

Fast pris

De fasta priserna gick ned i fredags och fortsätter ned idag. Bakom nedgången ligger dels mer nederbördsrika väderprognoser, dels fallande priser på såväl kol som utsläppsrätter. Elpriset för helåret 2020 har gått ned med ca 1,5 öre/kWh på dessa två dagar.

Om de nya väderprognoserna stämmer skulle vi ha en hydrologisk balans på -2 TWh om ett par veckor. I Sverige har vi redan ett litet överskott nu. Underskottet är isolerat till snö- och grundvattennivåerna i Norge.

Annat som går i rätt riktning för den som längtar efter lägre elpriser är alltså priserna på kol och utsläppsrätter. Kolet har varit inne i en fallande trendkanal en längre tid nu. Utsläppsrätterna bröt igenom 25 EUR/t-nivån med råge i slutet av förra veckan. Vi tror att båda dessa prisdrivare kommer att fortsätta ned en bit till.

Och samtidigt har vi alltså låga spotpriser för närvarande.

Vi tror att de fasta priserna kommer att sjunka lite grand under veckan.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter