Marknadskommentar maj 2019

3 min
Henrik Lyngåker
28 maj, 2019

Rörligt pris

Trots att vädret är någon grad kallare än normalt är spotpriserna relativt svaga för närvarande. Starten av denna vecka har gett priser en bit under vad marknaden förväntade sig, framför allt gäller detta nattpriserna. Det märks att Ringhals 3 (och även Olkiluoto 2 i Finland) har kommit tillbaka. Samtidigt har vindkraftsproduktionen gått upp något. Kraftbalansen är totalt sett starkare nu och detta får så klart genomslag i prissättningen.

Det är sannolikt att spotpriserna förblir lite svagare under resten av veckan. I morgon ser vinden ut att öka ytterligare ett snäpp och sedan är det Kristi Himmelfärdsdag på torsdag och klämdag på fredag. Idag är spotpriset 38,4 öre/kWh i Elområde 3. Vi tror det kommer ligga kring 30 öre/kWh i snitt resten av veckan – högre i morgon, lägre på torsdag, men i snitt kring 30 öre/kWh för de återstående fem dagarna. Observera att avgifter för elcertifikat och annat inte ingår i dessa priser.

Fast pris

De fasta priserna gick ned igår. Mer nederbörd i prognoserna var den enkla anledningen till det. Idag har man sänkt nederbördsförväntningarna och vi ser en uppstuds i marknaden. Men det är ingen stor rörelse. Kikar man på väderprognoserna för de kommande tre veckorna ligger nederbördsmängderna fortfarande över normalen. I Sverige närmar vi oss sakta men säkert ett svagt överskott av vatten medan Norge fortfarande sliter med ett större underskott, främst i form av snö. Som nämndes ovan är spotpriserna dessutom lite svagare just nu. Det är därför uppgången för de korta kontrakten är så beskedlig.

På bränslefronten är det inte så mycket att rapportera denna vecka. Både kol och utsläppsrätter går mer eller mindre sidledes för närvarande. Vi tror på nedsidan snarare än uppsidan för båda dessa faktorer. Industrin går svagare än väntat i Europa som helhet. Vad gäller kolet har man höga lagernivåer i Europa för närvarande.

Stödet för Brexit får väl sägas ha ökat i och med Mays avgång och framgångarna för Brexit-förespråkare i EU-valet i helgen. En Brexit utan avtal skulle, som vi har nämnt tidigare, leda till att stora mängder utsläppsrätter blev värdelösa. De skulle då behöva säljas vidare till de företag och länder som fortfarande ingår i systemet för utsläppshandel. Det skulle betyda lägre priser.

Vi tror att dagens uppgång är tillfällig och att priserna vänder nedåt igen.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter