Marknadskommentar 13:e november 2017

2 min
Henrik Lyngåker
13 nov, 2017

Rörligt pris

Dagens rörliga pris kom in aningen högre än förväntat. Det är tydligt att vattenkraftsproducenterna har kontroll för närvarande. Väderprognoserna pekar på kallt, relativt torrt väder de kommande två veckorna, och vindkraftsproduktionen ligger just nu en bit under vad som är normalt. Det gör att vattenkraftsproducenterna, som inte vill ha för mycket vatten i dammar och reservoarer när våren kommer, kan höja sina priser men ändå räkna med att få köra ut tillräckligt med vatten.

Just nu blåser det alltså mindre än normalt, men imorgon beräknas det komma in mer vindkraft i systemet, och det syns tydligt i spotpriset för Elområde 4 som är hela 10 öre/kWh lägre jämfört med idag. För just det elområdet lär priset bli lägre till nästa vecka. För övriga områden räknar vi med en liten uppgång.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 35,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 35,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 35,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 47,1 öre/kWh
Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-upp 

Fast pris
Efter en snabb och brant uppgång var de fasta priserna varit relativt stabila under förra veckan. Den utvecklingen fortsätter idag – de korta avtalen går upp, de långa går ned, men skillnaden från i fredags är försumbar. Att prisuppgången har mattats av är kopplat till sjunkande priser på både utsläppsrätter och kol. I övrigt är det mesta sig likt från tidigare. Vi räknar inte med några stora prisrörelser de närmaste dagarna.
 

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-samma

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter