Marknadskommentar 31:e oktober 2017

2 min
Henrik Lyngåker
31 okt, 2017

Rörligt pris

I helgen var det blåsigt på många håll i vår omgivning. Det märktes inte minst i Danmark och Tyskland, två länder som har satsat stort på vindkraft. Där blev priserna negativa under vissa timmar. I Tyskland blev dygnmedelpriset i söndags -50 öre/kWh. Det betyder att man som konsument fick betalt för att använda el.

Här hemma höll priserna ihop bättre. De kom in på strax under 30 öre/kWh. I allmänhet är det lättare att kontrollera produktionen i Sverige eftersom vi har så stor andel vattenkraft. Det gör att man snabbt kan hålla tillbaka produktion om det skulle behövas, något som är betydligt svårare med de flesta andra kraftslag.

Vad är då utsikterna för resten av veckan? Ja, först och främst kan vi konstatera att alla kärnkraftsreaktorer nu är igång igen. Men det blir lite kallare och mindre blåsigt de närmaste dagarna. Jämfört med idag tror vi att priserna blir ca 3 öre/kWh högre.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 28,3 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 28,3 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 28,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 31,1 öre/kWh
 

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-ner
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-upp 

Fast pris

Otydliga väderprognoser och lite höstlovsstämning hos aktörerna ledde till tunn handel när marknaden öppnade i morse. Men successivt tog det fart och nu efter stängning kan vi konstatera att priserna på fasta avtal har gått ned med ca 0,5 öre/kWh jämfört med i fredags. Under veckan räknar vi med att priserna kommer att återhämta sig en aning men ändå ligga kring dagens nivå.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter