Marknadskommentar september 2018

2 min
Henrik Lyngåker
17 sep, 2018

Rörligt pris

De höga rörliga priserna håller i sig. I Norge är priserna 10 öre/kWh lägre än de svenska idag – där pressas vattenkraftsproducenterna av stora mängder nederbörd. De svenska priserna är fortfarande mer kopplade till Baltikum och kontinenten. Pressen är inte lika stor här och producenterna har därför lättare att hålla uppe priserna.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 70,1 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 70,1 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 70,1 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 73,5 öre/kWh

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-ner

Fast pris

Förra veckan var mycket dramatisk med stora prisrörelser. Efter en långvarig uppgång sjönk priset för 2019 med hela 3 öre/kWh under måndagen. Senare under veckan visade det sig att denna händelse hade bidragit till att fälla den norske miljardären och krafthandlaren Einar Aas, som hade haft en mycket stor position i marknaden och efter denna prisrörelse inte längre kunde betala Nasdaqs säkerhetskrav. Aas stängdes då av från all handel och kontrakten togs över av Nasdaq. Det betyder i princip tvångsförsäljning. Förlusten för börsen landade på drygt 1,3 miljarder kronor.

Eftersom portföljen var så stor ser vi fortfarande effekter i form av stora prisnedgångar. Elpriset för 2019 har gått ned med ca 8 öre/kWh på lite drygt en vecka. Det beror också att väderprognoserna har blivit blötare och på att priset för utsläppsrätter har sjunkit.

Det är svårt att säga vart priserna tar vägen härifrån. Priserna rör sig kraftigt upp och ned även under samma handelsdag. Vi tror dock att detta kan vara ett bra läge att säkra sitt elpris.

Utveckling sedan förra veckan:  pil-elpris-ner
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-upp

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter