Marknadskommentarer februari 2017

2 min
Henrik Lyngåker
28 feb, 2017

Rörligt pris 

Spotpriset har varit mycket stabilt de senaste två veckorna. Från och med torsdag sjunker temperaturen till en bit under normalen, och det är troligt att priset då går upp med 1-2 öre/kWh. Det är alltså inga stora prisförändringar i sikte. Det ser också ut som att temperaturfallet blir kortvarigt. I snitt över de kommande två veckorna ligger temperaturen faktiskt 1 grad över normalen. 

Nederbördsmässigt är det inte heller några stora avvikelser. Idag väntas extremt mycket nederbörd, över tre gånger så mycket som normalt, därefter blir det lite torrare, men i snitt över de kommande två veckorna ligger även nederbörden kring normalen. Den svenska kärnkraften på 100 % av installerad effekt. Detta hjälper till att hålla ihop priserna i de fyra elområdena, och bidrar också till att priserna i Sverige ligger under det gemensamma nordiska priset.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 32,6 öre/kWh 
  • Dagens spotpris Elområde 2: 32,6 öre/kWh

  • Dagens spotpris Elområde 3: 32,6 öre/kWh

  • Dagens spotpris Elområde 4: 32,6 öre/kWh

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-samma

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

Fast pris 
De fasta priserna har successivt rört sig uppåt sedan det kraftiga fallet vi såg kring årsskiftet. Fortfarande är det ett par öre/kWh kvar till toppen den 30 december. Både kol och utsläppsrätter har handlats i ett ganska smalt spann den senaste tiden. Ser vi framåt finns det ett par olika scenarier som kan påverka dessa priser, och det är inte omöjligt att vi snart får se ett ryck åt ena eller andra hållet. Den som är intresserad av att teckna ett fastprisavtal gör rätt i att hålla ett extra öga på utvecklingen.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

v170228

Källa: Nasdaq OMX Commodities

k170228

Källa: Montel

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter