Minskad elförbrukning i Mölndal under december med 7 procent

4 min
Rebecca Sinnerstedt
16 jan, 2023

I vinter är det viktigt att spara el för att dämpa elpriserna och minska risken för elbrist. I Mölndal har elförbrukningen minskat med 7 procent i december 2022 jämfört med samma period 2021. Den största besparingen har hushållen gjort som minskat sin elförbrukning med 16 procent.

Under hösten beslutade EU kommissionen att alla medlemsländerna skulle minska sin elförbrukning mellan 1 december 2022 och 31 mars 2023 med 5 procent under de dyraste timmarna och 10 procent överlag.

Enligt Svenska kraftnät har elförbrukningen i Sverige minskat varje månad sedan september och störst har minskningen varit i södra Sverige. När de tittat på företag och hushåll separat så har hushållen varit bäst på att spara el.  

Samma trend syns i Mölndal Energis nät (Mölndals tätort och Pixbo). Om man jämför hushållens elförbrukning 2022 mot 2021 så minskade den med 15 procent under september, 20 procent under oktober, 20 procent under november och 16 procent under december (minskningen är inte kalender- eller temperaturkorrigerad).

Tittar man på näringsidkare är minskningen inte lika stor, där har förbrukningen varit på ungefär samma nivå som 2021 eller ökat svagt. I december minskade dock förbrukningen med 1 procent, vilket ledde till att den gemensamma besparingen landade på hela 7 procent i december. Detta trots att Mölndal växer och att nya elnätskunder anslutits under 2022.

− De höga elpriserna har gjort att många sparar el där de kunnat. Tack vare detta minskade risken för att vi skulle behöva koppla bort elanvändare på grund av effektbrist markant, trots några riktigt kalla dagar i mitten av december. Det är riktigt goda nyheter, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Efter rekordhöga elpriser i december har januari hittills bjudit lägre elpriser. Men det betyder inte att faran är över, utan det är viktigt att fortsätta att spara el där det är möjligt även resterande vintermånader.

− Jag vill tacka Mölndalsborna för den insats de gjort hittills och samtidigt be dem att fortsätta försöka hålla nere sin elförbrukning, både för den egna plånboken och för samhället i stort. Förutom att spara el överlag är det också viktigt att vi minskar elförbrukningen när belastningen är som störst, vilket är mellan klockan 8-11 på morgonen och klockan 16-19 på kvällen, säger Christian Schwartz.

Förändring av elförbrukning i procent 2022 jämfört med 2021

 

September

oktober

november

december

Hushåll

- 15 %

- 20 %

- 20 %

- 16 %

Företag

1 %

1 %

0 %

- 1%

Gemensamt

- 3 %

- 5 %

- 6 %

- 7 %

Tabellen gäller för Mölndal Energis nät (Mölndals tätort och Pixbo). Siffrorna är inte kalender- eller temperaturkorrigerade.

För ytterligare information kontakta:
Christian Schwartz, vd Mölndal Energi, nås via växel 031-86 65 00
Rebecca Sinnerstedt, innehållsredaktör Mölndal Energi 031-7499367 rebecca.sinnerstedt@molndalenergi.se

varför ska alla elmätare bytas till år 2025

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter