Mölndal Energi har Sveriges lägsta elnätspris - arbetar för ett långsiktigt hållbart elnät

4 min
Rebecca Sinnerstedt
21 maj, 2021

Den årliga Nils Holgersson-rapporten* visar ännu en gång att Mölndal Energi över tid har ett av Sveriges lägsta priser för elnät. Efter att Mölndal i många år legat bland de med lågt pris har kommunen klättrat och är nu den med Sveriges lägsta elnätspris. Detta har uppnåtts genom ett långsiktigt arbete för att kunna behålla låga avgifter och samtidigt ha ett stabilt elnät.

Undersökningen använder sig av metoden att förflytta ett typhus med lägenheter mellan landets kommuner och jämföra kostnaderna. I rapporten analyseras elnät i samtliga landets 290 kommuner. Enligt Nils Holgersson-rapporten blir elnätpriset för typfastigheten 49,4 öre/kWh i Mölndal Energis elnät. Medel är 93,5 öre/kWh och i det dyraste elnätet är priset 161,2 öre/kWh, mer än tre gånger så högt som i Mölndal.

2021 har typlägenheten en elnätskostnad på 1624 kr per år i Mölndal. Genomsnittet i Sverige hamnar på 3085 kr per år, alltså 90 procent högre.

─ Vi har ett långsiktigt sätt att arbeta med vårt elnät. Tack vare det kan vi bibehålla låga nätavgifter och ha ett mycket stabilt elnät. Fokus är nu att, till så låg kostnad som möjligt för Mölndalsborna, garantera den avbrottsfria el som behövs för att åstadkomma ett hållbart samhälle, säger Christian Schwartz, vd på Mölndal Energi.

Exempel på andra elnätspriser i närområdet är Kållered och Lindome på 88,5 öre/kWh, Göteborg 69,1 öre/kWh, Härryda 90,7 öre/kWh och Kungsbacka 106,3 öre/kWh.

Diagram Nils Holgerssonrapporten 2021


Vilka priser elnätsbolagen kan ta ut styrs av reglermodeller satta av Energimarknadsinspektionen.

─ Energimarknadsinspektionen, EI, har under de senaste 20 åren regelbundet bytt reglermodell och på så vis varierat incitament och uppmuntrat olika former av kortsiktiga satsningar. Mölndal Energi har hela tiden betonat kundnytta, långsiktighet och vikten av att leverera ett prisvärt elnät. Så genom att ha kundfokus, högt branschkunnande och god framförhållning kan vi ha ett lågt pris samtidigt som det varit mycket få avbrott i vårt elnät. Vår långsiktighet och medarbetarnas mycket goda arbete har därmed skapat stor nytta för Mölndal och våra kunder, säger Christian Schwartz.

Elnätspriserna i Sverige har överlag sjunkit jämfört med 2020, samtidigt som skillnaderna mellan kommunerna är större än någonsin. Hos Mölndal Energi är 2021 års elnätpris 6,7 procent lägre än för 5 år sedan. Sammantaget har en kund hos Mölndal Energi Sveriges lägsta elnätavgift och dessutom ett elnät med hög kvalitet och mycket få avbrott.

För ytterligare information kontakta:
Christian Schwartz, vd Mölndal Energi, nås via växel 031-86 65 00

* Nils Holgersson-rapporten är en sammanställning av värme-, varmvatten-, VA-, el- och renhållningskostnader för samtliga kommuner i Sverige. Rapporten produceras av Avgiftsgruppen där HSBs Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige ingår. Undersökningsmetoden går ut på att ”förflytta” en bostadsfastighet genom landet och jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Mölndal Energi Nät lägsta pris

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter