Mölndal Energi Nät har Sveriges lägsta elnätspris för andra året i rad

4 min
Fredrik Lundmark
14 jun, 2022

Den årliga Nils Holgersson-rapporten* visar ännu en gång att Mölndal Energi Nät över tid har ett av Sveriges lägsta priser för elnät. Efter att Mölndal i många år legat bland de med lägst pris har kommunen för andra året i rad nu Sveriges lägsta elnätspris. Detta har uppnåtts genom ett långsiktigt arbete för att kunna behålla låga avgifter och samtidigt ha ett stabilt elnät.

Undersökningen använder sig av metoden att förflytta ett typhus med lägenheter mellan landets kommuner och jämföra kostnaderna. I rapporten analyseras elnät i samtliga landets 290 kommuner. Enligt Nils Holgersson-rapporten blir elnätspriset för typfastigheten 49,22 öre/kWh i Mölndal Energis elnät. Medelpriset är 95,80 öre/kWh och i det dyraste elnätet är priset 156,38 öre/kWh, mer än tre gånger så högt som i Mölndal.

2022 har en typlägenhet i Nils Holgersson-fastigheten en medelkostnad för elnät på 3 162 kr per år. I Mölndal har typlägenheten en elnätskostnad på 1624 kr per år, vilket är 49 procent lägre än medelkostnaden.

− Det är glädjande att se att vi, som är ett förhållandevis litet elnätsbolag, kan ha både låga nätavgifter och få elavbrott. Vi har en fördel i att vi känner vår kommun, våra kunder och vårt elnät bra. Dessutom har vi arbetat långsiktigt och strategiskt för att kunna ge Mölndalsborna ett hållbart, prisvärt och stabilt elnät, och det är glädjande att se att det ger resultat, säger Fredrik Lundmark, elnätschef och vVD Mölndal Energi Nät.

Exempel på andra elnätspriser i närområdet är Kållered och Lindome på 91,45 öre/kWh, Göteborg 69,07 öre/kWh, Härryda 90,72 öre/kWh och Kungsbacka 110,04 öre/kWh.

ElnatNH2022-1536x856 Nils Holgersson

Vilka priser elnätsbolagen kan ta ut styrs av reglermodeller satta av Energimarknadsinspektionen. Elnätspriserna i Sverige har överlag stigit med 2,5 procent jämfört med 2021. Nils Holgerssonrapporten konstaterar också att skillnaderna mellan kommunerna är fortsatt stor och att gapet ökat markant de senaste fem åren. Hos Mölndal Energi Nät är 2022 års elnätspris samma som föregående år och 6,7 procent lägre än för 5 år sedan.

* Nils Holgersson-rapporten är en sammanställning av värme-, varmvatten-, VA-, el- och renhållningskostnader för samtliga kommuner i Sverige. Rapporten produceras av Avgiftsgruppen där HSBs Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige ingår. Undersökningsmetoden går ut på att ”förflytta” en bostadsfastighet genom landet och jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.
Läs mer här: https://nilsholgersson.nu/rapporter/rapport-2022/el-2022/

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter