Mölndal Energi Nät ska byta 22 000 elmätare innan 2025 – tecknar avtal med Kamstrup

3 min
Fredrik Lundmark
8 jun, 2022

Innan 2025 ska alla elmätare hos lågspänningskunder i Sverige vara utbytta. I Mölndal kommer Mölndal Energi Nät att ta hjälp av Kamstrup för leverans av elmätare, system för smart mätning och genomförande av elmätarbytet. Elmätarbytet kommer att pågå från våren 2023 till och med hösten 2024 och gäller runt 22 000 mätare i Mölndals tätort och Pixbo.

OMNIA e-meter2 (003)-1

2018 införde regeringen nya funktionskrav för elmätare för lågspänningskunder, det vill säga hushåll och mindre till medelstora fastigheter och företag. Anledningen är att de nya elmätarna och deras funktioner ska underlätta för konsumenterna. De nya funktionskraven innebär att alla elmätare ska vara utbytta innan 1 januari 2025.

I Mölndal Energis elnät är det runt 22 000 elmätare som ska bytas. Bytet planeras att genomföras med start våren 2023 och väntas pågå fram till hösten 2024.

Elmätarbytet kommer gynna såväl de som använder elen som elnätet och elmarknaden i stort. Elmätarna kommer mäta noggrannare och oftare vilket gör det enklare att förstå och påverka elanvändningen. Elmätarna har också en nätverksport där man kan koppla in teknik som i sin tur kan kommunicera realtidsdata med till exempel en laddbox. Mätarna kommer också bidra till en flexiblare elmarknad som kan hantera den ökade mängden av icke-planerbar elproduktion från vind och sol.

− Med bra larmfunktioner och snabb kommunikation kommer mätarna ge oss en effektivare övervakning av elnätet. Då kan vi till exempel upptäcka problem innan ett avbrott uppstår, vilket är helt i linje med vår vision ”noll kundupplevda elnätsfel 2038”. Med en större insikt i den energi som tillförs och förbrukas i vårt elnät kan vi identifiera flaskhalsar och framtidssäkra vårt elnät för ökad elbilsladdning och mikroproduktion, säger Fredrik Lundmark, elnätschef och vVD Mölndal Energi Nät.

Efter en upphandling är nu ett avtal påskrivet med Kamstrup som kommer att leverera elmätarna, systemet för smart mätning och stå för själva mätarbytet.

− Kamstrup och elmätaren, Kamstrup OMNIA® e-meter, uppfyllde våra krav på ett bra sätt. Det är avgörande för projektet att vi har en bra kommunikation med våra elnätskunder, och nu när avtalet är klart ser vi fram emot att, tillsammans med Kamstrup, titta på hur vi kan genomföra bytet på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt, säger Fredrik Lundmark.

De berörda elnätskunderna kommer att få mer information i god tid inför elmätarbytet. Bytet kommer att genomföras i olika etapper. De som har sin elmätare utanpå fastigheten behöver inte göra något alls, men kommer att få ett kort avbrott när bytet görs. De som har en elmätare inne i sitt hus kommer att behöva boka en tid då montören kan komma och genomföra bytet.

IMG_0497-1

Bild: Fredrik Lundmark, elnätschef och vVd Mölndal Energi Nät, Jesper Daugaard Country Manager Sweden/VD för Kamstrup och Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter