Mölndal fortsätter klättra uppåt i rankingen för ”Sveriges miljöbästa kommun”

2 min
Rebecca Sinnerstedt
31 maj, 2021

Mölndal fortsätter klättringen uppåt i rankingen för ”Sveriges miljöbästa kommun”. Hög andel förnybar energi och det fossilfria kraftvärmeverket är viktiga bidrag till detta.

I år får Mölndals stad totalt 32,1 av 53 poäng, vilket ger en tredjeplats i länet och en 29:e plats bland landets kommuner. 2020 var placeringen 43.

Precis som förra året är det framför allt sjunkande koldioxidutsläpp i den geografiska kommunen som lyfter Mölndals resultat. Även koldioxidbudget och stadens åtgärder inom klimatområdet, såsom klimatsmarta livsmedel, klimatkrav för hållbara transporter, fossilfria egna fordon och köp av fossilfri energi belönas. Att utsläppen minskar trots ökad befolkning beror framför allt på hög andel förnybar energi, inte minst det fossilfria kraftvärmeverket, och effektivare fordon.

— Det är roligt att se att det målmedvetna arbetet med att minska utsläppen i kommunen ger resultat, säger Christian Schwartz, VD för Mölndal Energi. Vi är stolta över vår fossilfria produktion av värme och el, men det finns mer att göra. För att ytterligare minska utsläppen är elektrifiering av bland annat transportsektorn centralt. Här behöver vi fortsätta samarbeta inom kommunen för att möjliggöra den utvecklingen.

Det är trettonde året i rad som Aktuell Hållbarhet presenterar sin miljörankning av Sveriges kommuner.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter