Nu är pilotprojektet klart – Mölndal Energi Näts effekthandel frigjorde kapacitet i elnätet under vintern

3 min
Fredrik Lundmark
14 jun, 2023

I vinter har Mölndal Energi Nät för första gången handlat på flexmarknaden Effekthandel Väst. Det blev ett lyckat pilotprojekt där man totalt handlade 17,5 MWh el över vintersäsongen. Effekthandel frigör kapacitet i elnätet vilket är en viktig pusselbit i energiomställningen och Mölndals fortsatta tillväxt.

− Detta var första gången vi deltog på effektmarknaden och det har gått över förväntan. Nu har vi etablerat ett sätt att hantera en potentiell effektbrist här i Mölndal och vår ambition är att delta även kommande vinter, säger Fredrik Lundmark, vd Mölndal Energi Nät.

Inför vintern varnades det för att elen eventuellt inte skulle räcka. Tack vare varmt väder och elbesparingar blev läget inte så allvarligt som man befarade. Trots det fanns det tillfällen när belastningen på elnätet var extra högt. Den 16 december var en så kallad topplastdag, med kallt väder och hög elförbrukning, i såväl Mölndal som i hela Sverige.

− Det var ett av tillfällena vi köpte effekt, och vi kunde då se att det gjorde skillnad för elnätet, säger Fredrik Lundmark.

Marknadsplatsen Effekthandel väst drivs av Göteborg Energi Nät och Mölndal Energi Nät tillsammans med marknadsoperatören NODES. Effekthandel innebär att företag eller aggregatorer kan sälja sin effekt genom att tillfälligt dra ner på sin elförbrukning eller öka sin elproduktion. Under vintern köpte Mölndal Energi Nät tillgänglighet* för 27,5 MWh och flex* för 17,5 MWh. Två företag från Mölndal deltog och sålde effekt: Astra Zeneca och Wellspect.

− Vi är glada att Wellspect och Astra Zeneca valde att delta i pilotprojektet och bidrog till ökad leveranssäkerhet i Mölndal. Det är viktigt att någon vågar gå först och testa. Genom att arbeta tillsammans och använda den tillgängliga effekten vi har på ett smart sätt, kan vi möjliggöra för Mölndal att fortsätta växa, säger Fredrik Lundmark. 

− Vi på AstraZeneca är stolta över att under en period med mycket ansträngt läge på elmarknaden kunna vara med och bidra till samhället genom att delta på och utvärdera pilotprojektet Effekthandel väst, säger Simon Albinsson, Asset Engineering Manager på AstraZeneca.

Även Wellspect tycker att det är viktigt att delta för att stärka Mölndal.
− Vi vill vara en del av utvecklingen av ett stabilt nät för framtiden samt bidra till minskad elanvändning, säger Magnus Hjalber, Senior Manager Facility Management på Wellspect.

* Vid köp av tillgänglighet är företagen redo att dra ner sin eleffekt med kort varsel vid behov. Vid köp av flex genomför företagen en minskning av sin eleffekt. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter