Nu får Mölndalsborna nya elmätare – då är det din tur

4 min
Alexander Ehrensvärd
16 maj, 2023

Till 2025 ska alla elmätare i Sverige uppfylla nya funktionskrav för att hantera en energikrävande framtid. I maj påbörjades bytet av 22 000 elmätare i Mölndal Energis elnät. Först ut är nordöstra Mölndal och Pixbo.

− I stort sett alla elmätare i vårt nät ska vara utbytta senast hösten 2024. Vi har förberett oss länge och det är spännande att äntligen vara i gång. Under våren genomförde vi en pilotstudie som gav oss mycket positiv feedback och belyste vissa områden att förbättra, så nu är vi redo för den stora utrullningen, säger Alexander Ehrensvärd, mätchef Mölndal Energi.

Regeringen tog 2018 fram nya funktionskrav för elmätare hos lågspänningskunder som ska vara uppfyllda senast 1 januari 2025. De nya mätarna ska bland annat kunna registrera 15-minutersvärden och ha ett kundgränssnitt.

− Man skulle kunna säga att det är en demokratisering av elnätet. Med de nya mätarna blir det enklare att följa och påverka sin elförbrukning, vilket i sin tur kan leda till en lägre elräkning. Det är också möjligt att ansluta utrustning via en P1-port, exempelvis sitt smarta hemsystem eller sin laddbox, säger Alexander Ehrensvärd.

Målet med de nya funktionskraven är främst att göra det enklare för konsumenterna. Samtidigt hjälper de till att förbättra och säkra driften av elnäten. Med noggrannare och mer frekventa mätvärden blir det också lättare att balansera hela elsystemet.

Mölndal Energis elnät täcker Mölndals tätort och Pixbo. Bytet kommer göras i fem etapper där nordöstra Mölndal och Pixbo är först ut.

Under 2022 tecknade Mölndal Energi Nät ett avtal med Kamstrup om att byta ut majoriteten av sina elmätare. Det är underentreprenören OneCo som utför mätarbytet och vid själva mätarbytet uppstår ett kort strömavbrott. Om mätaren är placerad inomhus måste man vara hemma för att ge montören tillträde.

Det finns vissa undantag där elmätarna inte kommer bytas ut. Dels gäller det de som under de senaste åren har fått en ny elmätare som uppfyller kraven, dels högspänningskunder, vilka utgörs av ett fåtal större fastigheter i området.

Etapper elmätarbyte Mölndal Energi Nät-1-1

Då byts din elmätare ut

Etapp 1: Nordöstra Mölndal och Pixbo maj-augusti 2023
Etapp 2: Sydvästra Mölndal juli-november 2023
Etapp 3: Nordvästra Mölndal september-december 2023
Etapp 4: Centrala/norra Mölndal (Lackarebäck) november 2023-april 2024
Etapp 5: Centrala Mölndal januari-maj 2024

Tiderna är ungefärliga och etapperna kommer överlappa varandra något. Innan ditt mätarbyte sker kommer du få mer information via post, mail och sms. Se till att dina kontaktuppgifter är uppdaterade på Mina sidor.

Här kan du läsa mer om elmätarbytet. 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter