<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Nu kan man ladda elbilen med stallströ - Åbytravet i cirkulärt samarbete med Mölndal Energi

3 min
Rebecca Sinnerstedt
26 okt, 2020

Åbytravet och Mölndal Energi startar ett lokalt och cirkulärt samarbete. Från och med 15 oktober transporterar Åbytravet sitt använda stallströ till Mölndal Energi, som använder det som bränsle i sitt kraftvärmeverk. Stallströet blir förnybar värme och el, som sedan bland annat används i Åbytravets lokaler och av besökare som vill ladda elbilen.

Mölndal_Åby_Med_Text_4K_2

Film: Skvader media. 

− Under tävlingsdagar har vi runt 160 hästar här, så det blir en hel del stallströ som ska bytas ut varje vecka, säger Gunnar Johansson, driftansvarig på Åbytravet.

­Åbytravet och Mölndal Energi ligger ett stenkast från varandra, på var sin sida av Söderleden, och har haft ett samarbete sedan långt tillbaka. Idén om att knyta det ännu närmre kom för drygt två år sedan, då tanken om stallströ och laddstolpar först lyftes. Sedan dess har det varit en process att testa att elda stallströet och ansöka om att få använda det som bränsle. Men nu är samarbetet äntligen på banan.

− Vi eftersträvar hela tiden att vårt bränsle ska transporteras så korta sträckor som möjligt ur hållbarhetssynpunkt. Och det kan ju inte vara så mycket mer lokalt än detta. Vårt bränsle består endast av förnybara restprodukter från annan verksamhet, och det är roligt att kunna ta vara på Åbytravets restprodukter, säger Leif Viklund, bränslechef Mölndal Energi.

Under våren har man test-eldat och hittat ett upplägg som fungerat bra. Varje torsdag kör en traktor med stallströet från Åby till Riskulla. Mycket annat biobränsle som kommer in lastas av och lagras först, men då stallströet innehåller en del hästbajs så skickas det till förbränning direkt. Där omvandlas det till fjärrvärme och el som skickas ut till Åbytravet och resten av Mölndal.

När parkeringen på Åbytravet gjordes om passade man på att förbereda för framtida kabeldragning i marken. Därmed blev det ett enkelt jobb att nu sätta upp 10 ladduttag med hjälp av Mölndal Energi. Insatsen är delvis finansierad av Klimatklivet.

− Att erbjuda elbilsladdning till våra besökare är en självklarhet idag, så det känns bra att de nu är på plats, säger Gunnar Johansson.

För ytterligare information kontakta:
Mattias Sjöstrand, kommunikationschef Mölndal Energi, 0708-92 08 07,  mattias.sjostrand@molndalenergi.se
Kristofer Jakobsson, marknadschef Åbytravet, 070-267 09 48, kristofer.jakobsson@aby.travsport.se

Foto: Skvader Media

low_MolndalEnergiAby_fotoSkvader Media (4)

low_MolndalEnergiAby_fotoSkvader Media (1)

Bild: Leif Viklund, bränslechef Mölndal Energi. low_MolndalEnergiAby_fotoSkvader Media (2)

low_MolndalEnergiAby_fotoSkvader Media (3)

 

Prenumerera på nyheter