Priser på fjärrvärme 2024

5 min
Rebecca Sinnerstedt
26 okt, 2023

Varje år justerar vi priserna för fjärrvärme. Detta görs i samtal med våra kunder genom Prisdialogen. Från och med 1 januari 2024 höjer vi fjärrvärmepriset med i genomsnitt 7 procent för våra privat- och företagskunder. Anledningen till justeringen är främst de höjda bränslepriserna.

Sedan förra året har priset på biobränsle ökat kraftigt, vilket lyfts upp en del i media. Detta är en tuff utmaning som hela fjärrvärmebranschen nu ställs inför. Vi strävar efter att arbeta långsiktigt med vår prissättning, så att vi både idag och i framtiden kan erbjuda fossilfri, leveranssäker och prisvärd värme.

Vad innebär prisjusteringen?

Prisjusteringen innebär att det totala priset våra kunder betalar för fjärrvärme kommer att höjas med i genomsnitt 7 procent. För dig som enskild kund kan alltså prisjusteringen vara både högre och lägre beroende på hur du tar ut energin.

För företagskunder höjs nätpriset medan energipriset och flödespriset är oförändrade. Här kan du läsa mer om fjärrvärmepriset för företagskunder.

För privatkunder höjs den fasta månadsavgiften medan det rörliga energipriset är oförändrat. Här kan du läsa mer om fjärrvärmepriset för privatkunder.

Höga bränslepriser och inflation

Den största anledningen till prisjusteringen är de höjda priserna på biobränsle.

De höjda bränslekostnaderna har flera orsaker. På grund av kriget i Ukraina kan många europeiska länder inte längre importera biobränsle från Ukraina, Ryssland och Belarus. Nu får de istället importera från andra länder, bland annat Sverige. Samtidigt strävar Europa efter att göra sig fria från naturgas och kol och går bland annat över till returträ och avfall. Detta gör att efterfrågan på biobränsle har ökat stort och därmed också bränslepriserna.

Även den ekonomiska situationen i Sverige har påverkat bränslepriserna. Dels har den höga inflationen och räntorna lett till att byggsektorn minskat produktionen. Det leder i sin tur till mindre returträ, som är en viktig del i vår bränslemix. Dels har den svaga kronan gjort att många vill importera bränsle från Sverige, vilket också minskar utbudet på den svenska marknaden.

Vad gör ni för att hålla nere priserna?

Vi står inför en utmaning och vi gör vad vi kan för att effektivisera och hålla nere våra kostnader. Till exempel har vi sedan tidigare ett regionalt samarbete med Göteborg Energi, där vi kan ta del av spillvärme från industrier i Göteborg. Tillsammans tar vi bättre vara på de resurser som finns. Vi arbetar även extra fokuserat med våra bränsleleveranser för att bygga trygga och långsiktiga relationer med våra leverantörer.

Vårt mål är att ha ett långsiktigt och stabilt pris för dig som kund.

Vad är Prisdialogen?

Vi är sedan många år tillbaka medlemmar i Prisdialogen. I år var vi en av de första med att få vårt medlemskap förnyat. Prisdialogen innebär att prisändringar görs i dialog med våra kunder. Syftet är att skapa en rättvis och transparant prissättning. Vi bjuder därför varje år in ett representativt urval av våra största kunder och en representant från Villaägarna för att diskutera nästa års prisjustering. Här kan du läsa mer om Prisdialogen.

Vilket bränsle används?

Sedan 2018 är vi helt fossilfria i vår verksamhet. Vi använder biobränsle i form av förnybara restprodukter bestående av bark, toppar och grenar samt returträ. Vi tar helt enkelt vara på sådant som inte kan användas på annat håll. Här kan du läsa mer om vårt bränsle.

Finns det något jag kan göra för att sänka mina fjärrvärmekostnader?

För företagskunder består fjärrvärmepriset av tre delar: energipris, nätpris och flödespris. Du kan påverka din kostnad genom att till exempel tilläggsisolera fastigheten eller byta fönster för att undvika värmeförluster. Det kan också vara bra att optimera värmekurvan i styrsystemet så att man inte upplever att det är för varmt och öppnar upp fönster i byggnaden, vilket leder till fler värmeförluster. Här hittar du våra artiklar om att spara el och energi och här hittar du våra artiklar om fjärrvärme.

För privatkunder består fjärrvärmepriset av två komponenter: den rörliga energiavgiften och den fasta månadsavgiften. Du kan påverka den rörliga komponenten vilken du kan minska genom att förbruka mindre värme. Snabba sätt att spara är till exempel att ta kortare duschar eller sänka inomhustemperaturen. Långsiktiga sätt att spara energi kan vara att tilläggsisolera eller se över fönster och dörrar. Här har vi samlat fler tips om att spara el och energi och här hittar du våra artiklar om fjärrvärme.

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter