Nästa steg för solcellsparken på Kikås är taget - avtal med Svea Solar för entreprenaden

3 min
Rebecca Sinnerstedt
12 dec, 2022

Mölndal Energi har nu tecknat avtal med Svea Solar som kommer stå för entreprenaden av den kommande solparken på Kikås. Byggnationen av solparken kommet att starta i början av 2023 och den beräknas stå klar i augusti. Den blir då en av de största solparkerna på en deponi i Sverige.

Kikås där Mölndal Energi ska bygga en solpark, foto Rickard Olausson Skvader Media

Solparken på Kikås kommer att ha en installerad effekt på runt 5 megawatt med en beräknad årsproduktion på runt 5100 MWh, vilket motsvarar runt 1000 villor. Därmed blir den en av Sveriges största anläggningar på en deponi. Parken kommer att bidra med viktig förnybar elproduktion direkt i Mölndals lokala elnät.

− Solparken blir ett fint komplement till den förnybara elproduktion vi har i vårt kraftvärmeverk idag. Nu när upphandlingen är klar och avtalet påskrivet ser vi fram emot att kunna ta nästa steg. Svea Solar är en av de största aktörerna och har erfarenhet av att bygga solpark på deponi sedan innan, vilket känns extra tryggt, säger Charlotta Jönsson, marknadschef och vice VD på Mölndal Energi.

Styrkan med att bygga en solpark på en sluttäckt deponi är att marken inte kan användas till så mycket annat. Förutsättningarna ställer dock andra krav bland annat på förankring av solcellsanläggningen, vilket Svea Solar hade en bra lösning på i sitt anbud. Solparken ska inte blåsa sönder vid hårt väder men förankringsannordningen får samtidigt inte skada det tätskikt som ligger 130 centimeter under markytan.

− Det är kul när svårbrukad mark kommer till användning, den här stora installationen höjer ribban som en av de största solparkerna på en deponi, säger Magnus Bergqvist, försäljningschef för solparker Svea Solar.

Efter upphandling och avtalsskrivning är nästa steg i projektet är att sätta detaljprojekteringen inför byggstarten i början av 2023.

Fakta Kikås solpark

  • Installerad effekt: 5,4 MW
  • Beräknad årlig produktion: 5100 MWh
  • Motsvarar årsförbrukning för 2500 lägenheter, 1000 villor eller 1700 elbilar*
  • Storlek: 10 fotbollsplaner
  • Planerad driftstart: augusti 2023

Mölndal Energi bygger solparken på uppdrag av Mölndals Stad i samarbete med Tekniska förvaltningen.

För ytterligare information kontakta:
Rebecca Sinnerstedt, innehållsredaktör Mölndal Energi 031-7499367 rebecca.sinnerstedt@molndalenergi.se

* Beräknad på lägenheter med en årsförbrukning på 2 000 kWh, villor med fjärrvärme med en årsförbrukning på 5 000 kWh och för elbilar med en årsförbrukning på 3 000 kWh

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter