Vanliga frågor du som styrelseledamot i en brf kan få om fjärrvärme

7 min
Anders Averdal
30 nov, 2021

Som styrelseledamot i en bostadsrättsförening kan du få alla möjliga olika frågor. Frågor som ofta är rätt kluriga att veta svaret på. Plötsligt har du gått från att vara granne till allt-i-allo. Har ni gemensam fjärrvärme så kan det mycket väl komma frågor även om det. Därför har jag samlat några vanliga frågor du kan få – och svar på dem.

Fjärrvärme är ett driftsäkert och tryggt uppvärmningssystem. Men det kan trots det så klart uppstå problem. Frågorna kommer oftast när värmen eller varmvattnet slutar fungera, eller när de inte riktigt håller de temperaturer man önskar. Det är framför allt när ni bor i lägenhetshus med en gemensam fjärrvärmecentral som dessa frågor landar hos dig.

Varför är min lägenhet så kall medan grannens är varm?

Olika temperaturer i olika lägenheter kan bero på många olika saker.

Lägenhetens placering

En anledning kan vara lägenhetens placering. En lägenhet mitt i huset värms upp av de omgivande lägenheterna, medan lägenheterna längst ut är mer påverkade av hur välisolerat huset är.

Felsök – inifrån och ut

Verkar detta inte vara hela förklaringen så är det dags att felsöka, vilket du kan läsa mer om här. Börja då i lägenheten och jobba dig utåt. Det är sällan bra att börja mixtra i fjärrvärmecentralen för att en lägenhet har problem med värmen.

Undersök elementen

En anledning kan vara att det är något fel på elementen i lägenheten. De kan till exempel behöva luftas för att ge god effekt. Termostaten kan ibland fastna, därför är det bra att ”motionera den” en gång per år genom att vrida den fram och tillbaka två tre gånger. Om detta inte ger effekt så kan ventilen i termostaten sitta fast och behöva motioneras. Kolla i så fall upp innan hur du ska göra det, annars kan det börja läcka.

Oftast brukar man ställa in så att alla elements termostater ska vara fullt uppskruvade, förutom i de rum där man vill ha lägre temperatur.

Injustering av värmesystemet

Verkar elementen vara i sin ordning men problemet återstår så kan det vara läge att göra en injustering av det vattenburna värmesystemet i huset. Kontakta en expert på området som kan se över tryck, flöde och temperatur på värmesystemet. En injustering kan åtgärda system som är i obalans och göra dem mer effektiva så det går åt mindre energi.

Undersök inställningarna i centralen

Fjärrvärmecentralen är ofta injusterad för att vara anpassad till fastighetens behov, därför är det bra att inte ändra på inställningarna i onödan.

Men skulle ni efter ovan nämnda punkter ändå uppleva att inställningarna inte är ultimata, inte bara för en lägenhet utan för flera, så är det läge att justera dem. Ta gärna hjälp av någon som är expert på fjärrvärme för att se över inställningarna. Vi har till exempel ett Trimpaket som du kan läsa mer om här.

Varför har värmen/varmvattnet försvunnit?

Att värmen eller varmvattnet plötsligt försvinner kan bero på flera saker. Steg ett är att undersöka om bara en lägenhet eller alla saknar värme och eller varmvatten.

Avbrott på nätet?

Verkar hela huset sakna både värme och varmvatten så kan det vara ett avbrott på nätet. Kolla din fjärrvärmeleverantörs webbplats om det står något om aktuella avbrott där. Undersök också om din fjärrvärmecentral har ström.

Felsökning i central och husets system

Finns det antingen värme eller varmvatten, eller om det fungerar i delar av huset, betyder det att fjärrvärme går fram till ditt hus och felet ligger någonstans i din anläggning. Här har vi samlat tips på hur du kan felsöka i din fjärrvärmecentral och fastigheten.

Varför betalar jag för grannens långa duschar, kan vi inte betala individuellt för vår förbrukning?

Det vanligaste är att värme och varmvatten ingår i föreningsavgiften och delas lika mellan alla. Det går dock att ha individuell mätning.

En anledning att ha individuell mätning är för att det känns mer rättvist. En annan är att det kan ge ett extra incitament för medlemmarna att vara mer energismarta och sparsamma.

När det kommer till uppvärmning är det dock inte helt självklart att det blir mer rättvist för att man har individuell mätning. Som jag skrev ovan så påverkas respektive lägenhets värmeförbrukning mycket av var i huset den ligger. Dessutom är det främst husets klimatskal (isolering med mera) och driftsystem som styr din värmeförbrukning, saker som är svåra för dig som medlem att påverka. Varmvatten däremot blir mer rättvist fördelat vid individuell mätning.

Oftast är det inga problem att sätta in individuell undermätning. Installationen innebär dock en kostnad som ni får överväga om den är värd ta.

När du inte har svar - ta hjälp av en expert

Som styrelseledamot i en bostadsrättsförening kan du inte vara expert på allt. Därför hoppas jag den här artikeln hjälpt dig en bit på vägen. Skulle det dyka upp utmaningar med fjärrvärmen som du behöver hjälp med kan du antingen höra av dig till en VVS-montör eller mig och mina kollegor. Du kan också ta hjälp av vår guide som du kan ladda ner nedan. Lycka till!

Prata med en expert om fjärrvärme

Så tar du hand om din fjärrvärmecentral

Ladda ner vår guide med tips om hur du kan ta hand om din fjärrvärmecentral.

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen