Varför exporterar Sverige el om vi behöver den själva?

7 min
Henrik Lyngåker
3 dec, 2022

Sverige har en god produktion av el och exporterar delar av den till Europa. Samtidigt har vi det senaste åren stundtals haft höga elpriser och vid vissa tillfällen har det till och med talats om risk för elbrist. Hur går det ihop? Det låter motsägelsefullt, men det finns en förklaring och den ska jag berätta om här.

Det är svårt att lagra el

El är fantastiskt och kan produceras från många olika energikällor, som bioenergi, solenergi och vattenkraft. Ett problem är dock att el är svårt att lagra. Vi blir allt bättre på det, idag kan vi bygga batterilager och vi kan spara energi i vätgas, men det är fortfarande svårt att lagra el i stora mängder och under en längre tid.

Det innebär att vi inte bara behöver producera tillräckligt med el sett över ett år, utan vi måste också producera tillräckligt med el i varje stund, även den timman när kylan slår till och alla sätter på kaffekokaren samtidigt på morgonen. Det är detta som kallas effekt.

En europeisk elmarknad

Vi har en europeisk elmarknad där vi köper och säljer el över landsgränserna. Det har historiskt sett hjälpt till att både dra ner elpriserna och främja förnybar elproduktion. Det senaste året har det dock varit en bidragande orsak till att vi fått väldigt höga elpriser i södra Sverige.

Billigaste elen säljs först

Om den inhemska produktionen inte räcker, eller om det är billigare att importera el så gör man det. Olika kraftslag kostar olika mycket att driva, till exempel har vindkraft och vattenkraft låga rörliga kostnader. Skulle det till exempel blåsa mycket i Sverige så producerar vi mycket billig el, mer än vad vi behöver. Den här elen kan exporteras till andra länder som då undviker att producera den elen i exempelvis kolkraftverk som kostar mer och är sämre för miljön. På så vis bidrar exporten till att utsläppen utanför Sveriges gränser minskar.

Vi är varandras buffertar

Att vi har en gemensam elmarknad har också gjort att vi inte behövt bygga ut lika mycket elproduktion. Som jag nämnde innan handlar det nämligen inte bara om att producera tillräckligt mycket el sett över året, utan också att det finns tillräckligt med effekt den stunden vi använder mest el. Om det till exempel är ont om el i Tyskland kanske Norge har ett överskott som de kan exportera. På så sätt är vi varandras buffertar. Om varje land hade varit tvungna att bygga tillräckligt med elproduktion för att klara sig själva den stunden effektbehovet är som störst hade det blivit väldigt kostsamt. Dessutom hade mycket elproduktion varit vilande en stor del av tiden.

Det låter ju bra, men hur kan det då bli så höga elpriser och varför pratas det om elbrist?

Södra Sverige importerar från Europa

Överlag har vi i Sverige haft mycket billigare elpriser än Europa eftersom vi har mycket billig förnybar elproduktion och äldre kärnkraft. Under 2021 producerade vi 166 TWh el i Sverige och nettoexporten var 25,6 TWh. Vi har alltså ingen elenergibrist i Sverige. Däremot har vi har problem med att elen inte produceras där den behövs och när den behövs.

Den största delen av vår elproduktion sker i norra Sverige medan vi förbrukar mest el i södra Sverige. I södra Sverige produceras mycket el från kärnkraft, där antalet reaktorer minskat de senaste åren. Stundtals har vi också haft problem med reaktorer som stått stilla på grund av reparation. Samtidigt har det varit svårigheter att överföra el från norra till södra Sverige. Då har södra Sverige behövt importera mer el från Europa.

Kan vi sluta exportera el?

Eftersom det är en fri marknad är det inte helt enkelt. Vi har inga krav på att vi måste exportera en viss mängd el, men vi får inte heller strypa exporten eftersom det ska vara en fri marknad. EU har vid ett par tillfällen gett Svenska kraftnät varningar när man begränsat exporten på grund av överföringsproblem här i Sverige.

Exportfrågan är komplicerad och diskuteras på högsta politiska nivå, framför allt i Norge som exporterar väldigt mycket el, men även här i Sverige.

Sammanfattat

Det finns flera anledningar till att vi exporterar el samtidigt som det är höga elpriser och risk för elbrist. Dels beror det på att vi verkar på en fri marknad och dels på att det inte är de stunderna vi exporterar el som det är risk för elbrist.

Håll dig uppdaterad om läget på elmarknaden

Vill du veta mer om elpriserna och varför de ser ut som de gör? Varje månad gör vi en marknadskommentar där vi sammanfattar läget på elmarknaden. Du kan välja att prenumerera för att få dem direkt till din mailbox.  

Läs mer och prenumerera

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen