Så styr du värmen med smarta termostater

8 min
Claes Kvist
29 apr, 2023

Våra hem blir allt smartare, allt från musikanläggningar till belysning och dörrar kan kontrolleras digitalt via appar. Med smarta termostater kan du styra och automatisera uppvärmningen i ditt hus. Hur fungerar det och vad ska man tänka på? Det går jag igenom i den här artikeln.

Spara energi och få bättre komfort med smarta termostater

Det har blivit allt vanligare med teknik som hjälper oss att styra och hålla koll på vår el och energianvändning.

Syftet med smarta termostater är att ge dig bättre komfort och ökad kontroll över din uppvärmning, så att du kan spara både energi och pengar. Om du liksom jag tycker det är spännande med smarta hem kan smarta termostater vara ett bra sätt för dig att minska din energianvändning.

Smarta termostaterna på element eller centralstyrning

Har du vattenburet värmesystem med element byter du ut elementens nuvarande termostater mot de smarta termostaterna. Detta brukar fungera fint att göra själv även om elementen är äldre.

Något som få tänker på är att elementens termostater har en livslängd på cirka 15 år. Är dina termostater äldre kan de göra att dina element drar onödigt mycket energi. Att byta dem, oavsett om det är mot smarta eller icke smarta termostater, kan därför vara en klok investering.

Du kan även koppla upp själva uppvärmningscentralen så att den kan kommunicera med termostaterna. Tänk bara på att det inte alltid är effektivt att centralstyra värmen beroende på uppvärmningsform och anläggning, eftersom det kan leda till onödiga effekttoppar. Ta hjälp av en återförsäljare eller tekniker om du är osäker.

Smarta termostater i villa eller lägenhet

En fördel med att ha smarta termostater på elementen är att du enkelt kan styra värmen i varje rum. Nackdelen är att det kan bli ett kostsamt byte om du har ett stort hus med många rum och element.

Bor du i en lägenhet där den centrala anläggningen ofta sitter på annat håll kan smarta termostater vara ett sätt för dig att styra din värme. Stäm först av med styrelsen eller hyresvärden att du får lov att röra termostaterna, det är inte alltid tillåtet i flerbostadshus.

Funktioner med smarta termostater

Termostaterna kan vara mer eller mindre smarta, därför kan det vara bra att innan fundera över vilka funktioner som är viktigast för ditt hem. Här är några av de vanligaste:

Dag-nattstyrning och semesterläge

Med så kallad dag- och nattstyrning går värmen ner nattetid när du sover och upp dagtid. Syftet är att spara energi och att ha en svalare inomhustemperatur nattetid. En liknande funktion är semesterläge där värmen sänks när du är iväg en längre period.

Båda funktionerna går att få även med halvsmarta termostater. Fördelen med nya och smartare termostater är att du kan styra uppvärmningen via en app på distans. Du behöver alltså inte vara på plats. Detta är praktiskt till exempel om du har en sommarstuga. Då kan du hålla koll på uppvärmningen hemifrån och se till att stugan hinner bli varm lagom till att du kommer dit.

Optimera efter elpriset

Har du eluppvärmning med värmepump, elpanna eller liknande kan du styra termostaten mot elpriset. Då värms ditt hem mer när elpriset är lägre och mindre när elpriset är högre.

Detta är något som passar dig som har timpris i ditt elavtal. Har du däremot ett rörligt månadsavtal, vilket fortfarande är vanligast, tjänar du inte på det här upplägget utan då är snarare dag- och nattstyrning något för dig.

Optimera efter väder och inomhustemperaturen

För att få ökad komfort kan du även optimera uppvärmningen mot väder och inomhustemperatur. Vanligtvis styrs uppvärmningen mot en utomhustemperaturgivare och en värmekurva, men med smart teknik kan man lägga in fler variabler att ta hänsyn till.

Koppla termostaterna till ditt smarta hem

Som sagt kan det finnas olika nivåer av smarthet. Har du ett smart hem kan du koppla upp termostaterna mot det och ha allt samlat i ett större smart ”ekosystem”. Då kan du koppla ihop dem med andra smarta apparater, exempelvis fönstersensorer som signalerar till termostaterna om ett fönster är öppet.

Hur mycket energi kan man spara med smarta termostater?

Det är väldigt svårt att säga, det beror helt på hur din uppvärmning sett ut innan och hur du väljer att styra uppvärmningen. Vissa återförsäljare skriver att deras användare sparar 9 procent av sin energianvändning medan andra säger att du kan spara upp till 30 procent, men bara om dina nuvarande termostater är äldre än 15 år.

För att du verkligen ska lyckas med din energibesparing är det bra att hålla koll på ditt uppvärmningsmönster för att se hur du kan göra din uppvärmning mer effektiv. Detta är bra att göra oavsett om du har smart uppvärmning eller inte. När du lär känna ditt uppvärmningssystem och får bättre koll på din energianvändning ser du var du kan spara in, optimera och effektivisera systemet.

Tänk på detta

För att du verkligen ska tjäna på smarta termostater finns det några saker du bör tänka på.

  • Det finns en tröghet i ditt hus. Det innebär att det tar en stund för temperaturen att ändras. Vill du spara energi genom att dra ner värmen när du inte är hemma krävs det därför att du är iväg en längre stund. Annars sparar du mer på att ha en jämn värme.
  • Det tar en stund för dina inställningar att ge effekt. Vänta därför lite innan du ändrar inställningarna igen.
  • Om du vill spara pengar är det viktigt att tänka på vilket elavtal du har. Har du ett timprisavtal kan du styra uppvärmningen efter timspotpriset. Har du däremot ett rörligt månadsavtal eller ett fast elprisavtal ska du istället satsa på att sänka energiförbrukningen överlag. Har du fjärrvärme är det inte heller någon idé att styra värmen efter elpriset.
  • Har du ett uppvärmningssystem som inte fungerar optimalt är det ofta bättre att börja med en service och göra en injustering av systemet. När det är gjort kan du titta på smarta termostater.

Till dig med fjärrvärme

Överlag sköter fjärrvärme sig själv, men det är bra att då och då titta till och funktionstesta din central. Nedan finns en film och en guide som går igenom hur du kan ta hand om din fjärrvärmecentral. För att du ska känna dig extra trygg med din värme har vi tagit fram ett trygghetsavtal, där vi ger dig snabb hjälp om något oförutsett händer.

Har du fjärrvärme från oss på Mölndal Energi äger du själv din fjärrvärmecentral, så se till att ta väl hand om den.

Film och guide: Lär känna din fjärrvärmecentral

Hur fungerar din fjärrvärmecentral och hur tar du bäst hand den? Det svarar vi på i den här filmen och guiden.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen