Checklista: så tar du hand om fjärrvärmecentralen under året

3 min
Daniel Gustafsson
5 jan, 2021

Vi hjälper dagligen våra kunder med deras centraler och uppvärmning, allt från nyinstallation till service och reparationer. Även om jag och mina kollegor gärna hjälper till, så finns det en del saker du själv kan göra för att centralen ska hålla så länge som möjligt. Det är viktigt att göra återkommande kontroller av sin fjärrvärmecentral, inte bara vintertid utan hela året. Därför har jag skapat en checklista som sträcker sig över hela året så att du vet när det är bra att göra vad.

Vill du veta mer om hur du kan ta hand om verksamhetens fjärrvärmecentral så kan du ladda ner vår guide längst ner. Den tillsammans med fjärrvärmecentralens instruktionsmanual är bra att ha med sig när du tittar till fjärrvärmecentralen.

Under sommaren

Under sommaren används din central främst till att värma varmvattnet, knappt ens det om ni stänger ner under semestern, och därför behöver den minst tillsyn under denna period. Det händer dock att läckor uppstår i centralen under just sommaren när det är varmare ute, eftersom centralen då är kall och metallen krymper. Att det bildas kondens på anläggningen är ingen fara, men titta så att det inte droppar någonstans eller är blött på golvet. Ju tidigare en läcka upptäcks desto enklare är det att åtgärda den.

 • Titta efter läckor

Höst när det börjar bli kallt

Den viktigaste tidpunkten att se till sin fjärrvärmecentral är inför uppvärmningssäsongen, alltså under hösten innan kylan slagit till ordentligt. Då är det bra att göra en ordentlig översikt så att centralen är redo inför vintern. Om du vill göra en service av centralen så är det bra att passa på att göra den under hösten.

 • Titta efter läckor
 • Kontrollera trycket i expansionskärlet
 • Kontrollera framlednings och returtemperatur, justera vid behov styrningen och ställ in cirkulationspumpen
 • Kontrollera tryckfall över smutsfiltret
 • Testa säkerhetsventilen
 • Funktionskontrollera och motionera ställdon och ventiler

Under vintern

Under uppvärmningssäsongen när din central går för fullt är det bra att titta till den med jämna mellanrum och säkerställa att allt är som det ska. Det handlar främst om att kolla så att inställningarna är rätt så att den jobbar så energieffekt som möjligt samtidigt som du får ett behagligt inomhusklimat. Men också att vara uppmärksam på tidiga tecken på fel som läckor eller missljud.

 • Titta efter läckor
 • Lyssna efter missljud
 • Kontrollera trycket i expansionskärlet
 • Kontrollera framlednings och returtemperatur, justera vid behov styrningen och ställ in cirkulationspumpen

Genom att ta hand om din central ser du till att den håller så länge som möjligt. Om du behöver hjälp med service eller liknande så hjälper vi gärna till, du hittar våra olika tjänster här.

Vill du veta mer om hur du tar hand om din fjärrvärmecentral så kan du ladda ner vår guide. Ta hjälp av den tillsammans med centralens instruktionsmanual när du gör en tillsyn. Lycka till!

Så tar du hand om din fjärrvärmecentral

Fjärrvärme är en smidig uppvärmning som inte kräver så mycket arbete. Med regelbunden tillsyn kan du upptäcka fel i tid och se till att din fjärrvärmecentral håller länge.

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen