Fem energitips till företag

5 min
Peter Öhman
15 feb, 2022

Uppdaterad 7 november 2022
Nyligen ställde jag frågan till mina kollegor ”om vi skulle ge våra företagskunder ett enda råd, vilket skulle det vara?” Tillsammans enades vi om fem tips: detta tycker vi att du ska tänka på när det kommer till el och energi.

1. Energieffektivisera mera

Det har varit ett tufft år på elmarknaden. Vi har tillsammans med våra kunder med oro sett elpriserna stiga till nya nivåer. Tyvärr är spotpriset inget vare sig du eller jag kan styra över. Det du däremot kan styra över är företagets elförbrukning. 

Därför känns det mer aktuellt än någonsin att se över verksamhetens energianvändning och energieffektivisera, framför allt om du har en större verksamhet.

Att energieffektivisera kan både göras stort och innebära en väsentlig kostnad, men det finns också mindre insatser att göra. Oavsett så kommer det att löna sig i längden, både ekonomiskt och för miljön.

Exempelvis kan du se över ventilationen, optimera inställningar eller byta ut systemet om det är gammalt och energikrävande. Du kan även se över belysningen och införa frånvarosläckning (att den släcks automatiskt när ingen är där). Här har vi samlat våra tips om att energieffektivisera och spara el.

2. Passa på att fånga årets solstrålar

Funderar din verksamhet på att installera solceller? Vänta inte. Vill du hinna utnyttja sommarens solstrålar så är det hög tid att agera nu. Från offertförfrågan, via beslut, till installation så går det oftast ett par månader. Även om solcellsinstallationer är en långsiktig investering är det tråkigt att få upp anläggningen lagom till hösten och inse att man gått miste om vårens och sommarens solstrålar.

3. Utnyttja laddbidraget

Företag och bostadsrättsföreningar kan få bidrag vid installation av laddpunkter på upp till 50 procent av installationskostnaden. Det finns inget stoppdatum på hur lång tid detta bidrag kommer finnas, men med en ny regering så kan det innebära förändringar framöver. Här kan du läsa mer.

4. Ta hand om din fjärrvärmecentral

På samma tema som energieffektivisering vill vi ge dig tipset att se till din fjärrvärmecental så den har optimala inställningar. Vintertid arbetar den för fullt, då är vårt råd är att ha ett öga på den och se så allt verkar fungera som det ska. Vill du trimma dina inställningar eller göra en besiktning är hösten ett bra tillfälle att göra det inför uppvärmningssäsongen.

5. Ha en långsiktig dialog med din elhandlare

Få gånger har elmarknaden varit så uppmärksammad som det senaste året. Mycket pekar på att vinterns priser blir rekordhöga, men vi hoppas att vi efter det sett de värsta pristopparna och att de går ner under våren. Då kanske energibolagens tid i rampljuset är slut för denna gång och de flesta lär sluta grubbla över saker som spotpris.

Vårt tips är dock att inte glömma bort elen helt. Försök i stället att tänka långsiktigt och ha en dialog med din elhandlare. Just nu är det svårt att binda elavtalet till exempel, men har du is i magen kan det komma ett bättre tillfälle längre fram. Prata med din elhandlare om vilket avtalsupplägg som passar just ditt företag bäst. I den här guiden går vi igenom tre frågor du bör ställa. Här kan du kontakta oss.

Vill du ha hjälp att hålla koll på elpriserna lägger vi varje månad upp en marknadskommentar där vi tittar på läget på elmarknaden just nu. Prenumerera för att få dem direkt till din mail.

Det var fem snabba tips från oss, hoppas någon av dem inspirerat till en nystart. Vill du ha fler tips och råd, glöm inte att prenumerera på El- och energiguiden, där lägger vi upp en ny artikel varje vecka.

Lycka till!

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen