Jag har fjärrvärme i fastigheten: vad ska jag tänka på?

4 min
Claes Kvist
15 mar, 2022

Har du fjärrvärme i din fastighet? Grattis! Det är en lättskött och driftsäker uppvärmningsform med låg miljöpåverkan vilket är skönt då du som fastighetsägare har viktigare saker att tänka på än värme. Men några saker är ändå bra att ha koll på och jag har samlat de viktigaste här.

Så fungerar fjärrvärme

Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen av flerbostadshus i Sverige. Vatten värms upp centralt och skickas sedan i fjärrvärmeledningar ut till anslutna fastigheter. I fastigheternas fjärrvärmecentraler förs värmen över till deras varmvatten- och värmesystem. I Mölndal produceras både förnybar el och fjärrvärme i kraftvärmeverket vid Riskulla.

Vill du lära dig mer om hur fjärrvärme fungerar så kan du ladda ner vår guide här.

Fastighetsägaren äger fjärrvärmecentralen

Det är olika i olika fjärrvärmenät, men i Mölndal äger du som fastighetsägare fjärrvärmecentralen och sköter drift och underhåll av den. Genom att ta väl hand om din central och optimera dess inställningar förlänger du livslängden och ser till att din fastighet har ett optimalt inomhusklimat.

Tycker du att det är besvärligt att sköta om fjärrvärmecentralen så kan du teckna ett serviceavtal med oss.

Titta till fjärrvärmecentralen då och då

Som sagt är fjärrvärme en väldigt driftsäker uppvärmningsform men med det sagt finns det alltid en risk att något händer. Tänk därför på att titta till din fjärrvärmecentral regelbundet för att upptäcka eventuella fel i god tid.

Nedan hittar du en guide med tips på hur du tar hand om din fjärrvärmecentral. Till exempel är det bra att kontrollera temperaturen på varmvattnet, varmvattencirkulationen och värmekretsen. Varmvattnet ska hålla en temperatur på minst 50 °C och högst 60 °C i tappstället.

Om något händer

Skulle det uppstå problem med värmen eller varmvattnet i ett flerbostadshus eller företagsfastighet så är det inte alltid helt lätt att hitta felet. Här har vi samlat info om hur du kan felsöka.

Skulle det inte komma tillräckligt med varm vatten i ett tappställe kan du kontrollera om det är fler som har samma fel. Säkerhetsblandare (termostatblandare), för till exempel duschar, kan gå sönder och detta kan medföra en ojämn temperatur på vattnet.

Behöver du hjälp av en expert så kan du höra av dig till oss om det rör fjärrvärmecentralen. Vi erbjuder reparationer och service. Verkar felet ligga i varmvatten- eller värmesystemet kan du kontakta en VVS-installatör eller liknande.

Jag hoppas att du nu känner dig lite mer trygg med din fjärrvärme. Vill du lära dig mer kan du antingen ladda ner vår guide Fjärrvärme – så funkar det eller guiden Så tar du hand om din fjärrvärmecental nedan.

Så tar du hand om din fjärrvärmecentral

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen