Vilka delar består en fjärrvärmecentral av och hur fungerar de?

5 min
Peyruze Özmen
8 aug, 2023

En stor styrka med fjärrvärme är att det kräver väldigt lite underhåll. Trots det är det är ändå viktigt att se över din fjärrvärmecentral med jämna mellanrum, för att säkerställa att allt fungerar som det ska och bibehålla den tekniska livslängden på upp till 25 år. När du gör det är det bra om du vet vilka delar som finns och vad de har för funktion. Här har jag listat de viktigaste och ger några tips.

Fjärrvärmecentraler ser olika ut beroende på om de är avsedda för småhus, flerbostadshus och övriga kommersiella fastigheter. I den här artikeln kommer jag titta på fjärrvärmecentraler anpassade för flerbostadshus och kommersiella fastigheter, men många av delarna fungerar på samma sätt i en central för småbostadshus. 

Det vanligaste är att fjärrvärmecentralerna levereras som kompletta aggregat och att de är gjorda för att service och underhåll enkelt ska kunna utföras av dig som är ansvarig för anläggningen.

Du som fastighetsägare äger din central och vi på Mölndal Energi levererar värme – därför behöver vi tillsammans säkerställa att din fastighet får önskad värmekomfort och är energieffektiv i enlighet med de direktiv och branschregler som finns. Säkerställ att utrustningen fungerar optimalt genom att göra allt ifrån enklare funktionskontroller själv, till att anlita kunnig och behörig personal för tekniska åtgärder.

Bild fjärrvärmecentral företag_med siffror till blogg

Nedan förklarar jag närmare hur ett urval av de olika huvudkomponenterna i din fjärrvärmecentral fungerar.

  1. Serviceventiler levereras och ägs av fjärrvärmeleverantören. De används främst för avstängning av fjärrvärme vid arbete och underhåll i fjärrvärmecentralen. Serviceventilerna ska vara lättåtkomliga och märkta.
  2. Filter på inkommande fjärrvärme och returen på sekundärsidan skyddar växlaren från skador och slitage genom att fånga upp slam och andra föroreningar. Filterinsatsen med en maskvidd på 0,6 mm och ska kunna tömmas utan att behöva demontera filtret. Man kan med fördel installera magnetitfilter vid problem med magnetit.
  3. Tryckgivare avläser statiskt tryck och differenstryck i fjärrvärmecentralen. Mäter trycket i fram och returledningen samt trycket före och efter filtret.
  4. Värmeväxlare för värme/ventilation och varmvatten. Det är olika vattensystem, tryck och temperatur i växlarna. Tänk på att växlare kan få beläggningar och bli mindre effektiv om de har varit i drift länge. Växlaren på varmvattensidan ska klara av syresatt vatten då det är ett öppet system, det vill säga vi fyller på det som vi tappar ut hela tiden.
    Vi tillsätter ett grönt färgämne i fjärrvärmevattnet för att kunna identifiera läckage i fjärrvärmesystemet. Om du hittar grönt vatten i husets varmvattensystem betyder det att växlaren läcker och behöver bytas ut.
  5. Reglersystemet består av reglercentral, givare samt styrventil med tillhörande ställdon. Reglerutrustningen styr flödet till värmeväxlarna och relegerar värmetillförseln och varmvattentemperaturen till huset enligt Boverkets temperaturkrav. Temperaturer och värmekurva ställs in i regulatorn efter drifttagning och värdena dokumenteras.
    Äldre ventiler får ofta förslitningsskador vilket innebär att de inte håller tätt vid stängt läge. Det är därför viktigt att underhålla och byta ut dem vid behov. Ett tips är at kontrollera tätheten på styrventilen genom att lyssna efter eventuella oljud i ventilen i stängt läge.
  6. Energimängdsmätare registrerar förbrukad värmeenergi och består av flödesgivare, temperaturgivare och ett integreringsverk. Den levereras och ägs av fjärrvärmeleverantören.
  7. Cirkulationspump ska vara varvtalsstyrd och klara flöde, uppfordringshöjd samt den tryckklass som radiatorsystemet är dimensionerad för. De moderna pumparna är tryckstyrda och känner av belastningen vilket kan spara värme i slutändan.
  8. Expansionskärlet i sekundära värmesystemet fångar upp volymvariationer för den termiska expansionen som uppstår på grund av temperaturförändringar. Molekyler i vatten rör sig fortare ju mer temperaturen ökar, varmt vatten tar därför större plats och får större volym. Expansionskärlet ska också klara det statiska trycket som radiatorsystemet är dimensionerad för.
  9. Påfyllningsventil med återströmningsskydd används för att fylla på radiator- och ventilationssystemet med varmvatten så att rätt arbetstryck uppnås. Detta görs manuellt och under övervakning. Vid behov av flera påfyllningar inom kort tidsperiod ska man se över om det finns pågående läckage i anläggningen som man behöver åtgärda.
  10. VVC-pump säkerställer att varmvattensystemet håller angiven temperatur enligt Boverkets regler. Pumphuset är i brons eller rostfritt stål.
  11. Kriskoppling används när varmvattnet behöver stängas av för underhåll och reparation bland annat. Funktionen är att hålla varmvattensystemet trycksatt.

Tänk på att anmäla driftstörningar och läckage på fjärrvärmesystemet till din värmeleverantör. Vid minsta tveksamhet är du alltid välkommen att höra av dig.

Så tar du hand om din fjärrvärmecentral

Fri guide med tips och råd om hur du som fastighetsägare tar hand om din fjärrvärmecentral.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen