Elförbrukning lampor – spara el och ha mysig belysning

6 min
Maria Hast
28 sep, 2024

Belysning är en viktig del av våra hem och bidrar både till atmosfär och funktionalitet, men har du funderat på hur mycket el dina lampor faktiskt förbrukar? I den här artikeln går jag igenom elförbrukningen hos olika typer av lampor, vad det kostar att ha dem tända och hur du kan spara energi – och pengar.

Hur mycket el drar en lampa?

Elförbrukningen hos en lampa beror på vilken typ av ljuskälla du använder. Idag är det främst LED-lampor som säljs i butikerna, men många har fortfarande kvar glödlampor och annan belysning hemma.

  • Glödlampor: Dessa äldre lampor drar betydligt mer el än modernare alternativ. En vanlig 60 watts (W) glödlampa har en effekt på 60 W, vilket betyder att den förbrukar 60 watt-timmar (Wh) om den är tänd i en timme.
  • Halogenlampor: Halogenlampor är något mer energieffektiva än glödlampor men drar fortfarande relativt mycket effekt, ofta mellan 30–50 W.
  • LED-lampor: LED-lampor är de mest energieffektiva ljuskällorna på marknaden idag. LED-lampor för hushållsbruk har ofta en effekt runt 5–12 watt. En 9 W LED-lampa kan ge samma ljusstyrka som en 60 W glödlampa, vilket gör den till ett utmärkt val för att sänka din elförbrukning.

För att veta hur mycket el en lampa drar tar du dess effekt (watt – W) och multiplicerar det med tiden den används. Om en LED-lampa med 9 W används i en timme så förbrukar den alltså 9 Wh eller 0,009 kWh (kilowattimmar).

Vill du läsa mer? Här har Mattias skrivit om hur olika lamptyper skiljer sig åt och här berättar Oskar hur du räknar ut kostnad för en elapparat.

Lampor watt och energiförbrukning_small

Bild: Jämförelse mellan olika lamptyper, där de gröna cirklarna står för ungefärlig energiförbrukning. 

Vad kostar det att ha en lampa tänd i en timme?

För att räkna ut vad det kostar att ha en lampa tänd i en timme behöver vi alltså veta både lampans wattförbrukning och elpriset.

Låt oss ta ett exempel:

Om du har en LED-lampa på 9 W och elpriset är 2 kr per kWh* kan du räkna ut kostnaden så här:

  • Förbrukning: 9 W = 0,009 kWh
  • Kostnad per timme: 0,009 kWh x 2 kr = 0,018 kr

Det innebär att det kostar ungefär 1,8 öre att ha en LED-lampa tänd i en timme. Om du istället hade en 60 W glödlampa skulle kostnaden bli cirka 12 öre per timme. Det kanske inte låter som mycket, men det kan snabbt bli en märkbar skillnad när du har flera lampor tända varje dag.

Skulle exempelvis samma lampor vara tända 3 timmar per dag under ett år skulle kostnaden bli 20 kr respektive 131 kr.

* Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå var elkostnaden (elhandel, elnät och energiskatt) 2023 i snitt 205 öre/kWh för en villa med en förbrukning över 15 000 kWh/år. Elpriset varier däremot stort över året och dygnet, samt påverkas av vilket elområde och elnät du bor inom.

Så mycket påverkar belysningen elkostnaden

Belysningen står ofta för runt 10–15 procent av den totala elförbrukningen i ett hushåll. I lägenheter är procentenheterna ibland högre, då de inte har lika mycket annan elförbrukning som villor (där uppvärmning brukar vara den största elförbrukaren).

Ofta används lampor som mest när elpriset är högre, vintertid och morgon/kväll, därför kan det göra skillnad att se över sin belysning.

Spara el med belysningen

Energieffektivisering är bra både för plånboken och miljön. Samtidigt vill man ju ha det mysigt i sitt hem. Som tur är finns det flera olika sätt att spara el och ha en hemtrevlig belysning samtidigt.

Har du många äldre lampor, som glödlampor eller halogenlampor, kan det vara värt att byta ut dem mot LED-lampor. Även om LED-lampor ofta är dyrare i inköp, sparar du pengar i längden tack vare deras låga energiförbrukning och långa livslängd. Nuförtiden finns det också fler LED-lampor i varmare toner än vad de gjorde när de först kom.

Ett annat bra tips är att dimra lamporna som då drar mindre el och att använda smart styrning så att lamporna inte är tända när de inte behövs. Glöm heller inte att släcka ljuset när du lämnar rummet – varje liten insats gör skillnad.

Här har Jonas skrivit mer om att spara el med sin belysning.

Spara el och mys samtidigt

Att byta till energieffektiv belysning, som LED-lampor, kan sänka både din elförbrukning och dina elkostnader. Genom att vara medveten om hur mycket el dina lampor drar och att göra små förändringar i din användning kan du minska din elräkning, göra en insats för miljön och ändå ha en mysig och hemtrevlig känsla i hemmet.

Energitjuvarna i hemmet

Här har vi samlat ihop ett antal energitjuvar i hemmet. Vissa känner du säkert redan till medan andra kanske är helt nya för dig. Det viktigaste första steget mot att minska onödig elförbrukning är att öka medvetenheten om energitjuvarna.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen