Marknadskommentar 29:e september 2017

3 min
Henrik Lyngåker
29 sep, 2017

Rörligt pris

Det rörliga priset har nu börjat sjunka. Sedan i somras har Sverige-priset legat en bra bit över det nordiska snittet, en följd av att flera kärnkraftsreaktorer har varit på revision samtidigt som vi har dragits med överföringsbegränsningar mellan Norge och Sverige.

Men nu ser det bättre ut, och bättre ska det bli. I början på oktober kommer de två sista kärnkraftsreaktorerna tillbaka. Från och med den 6 oktober väntas överföringen mellan Norge och Sverige fungera fullt ut igen.

Samtidigt kan vi notera att väderprognoserna lovar mycket vind nästa vecka, vilket också kommer att sätta press på priserna i framför allt Sverige. På måndag ser det ut att bli 9000 MW vindkraftsproduktion. Det kan jämföras med normalen på 4000 MW. Ökningen motsvarar fem kärnkraftsreaktorer och visar tydligt vilken stark faktor vindkraften har blivit på den nordiska elmarknaden.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 34,7 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 34,7 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 34,7 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 34,7 öre/kWh
Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-ner

Förväntad utveckling till nästa vecka:  pil-elpris-ner

 

Fast pris

Sedan några månader tillbaka har fastprismarknaden styrts av kolpriset. Vi har sett väderprognoser komma och gå, valutakursen har rört sig upp och ned, priset på utsläppsrätter har spelat in – men framför allt har marknaden styrts av kolpriset. Sedan i maj har kolpriserna bara pekat uppåt. Bakom uppgången ligger en ökad efterfrågan i Asien. På sistone har det också, precis som förra året, flaggats för att den franska kärnkraften inte kommer tillåtas att gå för fullt i vinter. Det har också dragit upp kolpriset. Det blir nämligen kolkraft som får ersätta eventuell avstängd kärnkraft.

Men de senaste dagarna har vi sett ett hack i kurvan. Samtidigt har väderprognoserna blivit allt blötare, och idag pekar också långtidsprognosen på mycket regn. Marknaden har svarat med att sänka förväntningarna på 2018-priset med 0,7 öre/kWh från gårdagens nivå.

Det är svårt att säga vart priset ska ta vägen härifrån. Det kan mycket väl bli så att kolpriset hämtar sig. Från politiskt håll jobbar många med att få upp priset på utsläppsrätter. Men här och nu ser det ut som att vi är på väg in i en ny, mer nederbördsrik vädertrend. Vår rekommendation är därför att avvakta med att binda elpriset.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-ner

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter