Mölndal Energi bygger anläggning för fjärrkyla – nytt landmärke i Mölndal

4 min
Rebecca Sinnerstedt
11 apr, 2022

Mölndal Energi ska bygga en ny anläggning för fjärrkyla på Riskulla. Satsningen görs för att kunna möta den ökande efterfrågan på kyla som följer av att Mölndal växer. Den nya anläggningen planeras tas i drift sommaren 2024 och kommer bli ett nytt landmärke i Mölndal.

− Att vi nu har skrivit ett avtal med K21 Entreprenad är en viktig milstolpe. De kommer att stå för mycket av det inledande arbetet och vi ser fram emot en byggstart efter sommaren, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Mölndal Energi K21 Entreprenad Fjärrkylaanläggning avtal-1
Från vänster Patrick Gottlieb och Ola Moberg från K21 Entreprenad, Christian Schwartz, Michael Bergek, Claes Ekström och Lena Olsson Ingvarson från Mölndal Energi. Foto: Rebecca Sinnerstedt, Mölndal Energi.

Fjärrkyla är ett vanligt komplement till fjärrvärme för större fastigheter, till exempel kontorsfastigheter, gallerior och sjukhus, som behöver kyla sommartid. När kyla produceras centralt blir det mer kontrollerat och energieffektivt, vilket är bra både miljömässigt och ekonomiskt.

− Mölndal växer med flera stora nya områden som kommer att ha ett stort behov av kyla, bland annat GoCo, MIMO, Forsåker och Lunnagården. Vi har redan skrivit ett par kontrakt för fjärrkyla och ser ett stort intresse både idag och i framtiden. Den produktionsanläggning och det nät som vi har idag är inte tillräckligt stora, så för att kunna möta kundernas behov framöver måste vi investera och satsa nu, säger Christian Schwartz.

Den nya anläggningen kommer ligga intill det nuvarande Riskullaverket och ha en matchande glasfasad. Men i stället för ett varmt ljus så kommer den att ge ett blått kallt ljus. Intill kommer det även byggas en hög ackumulatortank i vågad perforerad plåt med inspiration från vågor på vatten.

WHITE_Kyltorn_Fjarrkyla_Molndal_Energi
En 3D modell av den nya anläggningen för fjärrkyla. Foto: White.

Fjärrkylaanläggningen kommer använda sig av en kombination av absorptionskyla, där man använder energin från spillvärme och fjärrvärme för att skapa kyla, frikyla, där kyla hämtas från den omgivande luften utomhus, och kompressorkyla, där kyla skapas med hjälp av en kompressorkylmaskin. Ackumulatortanken kommer att fungera som ett stort batteri, vilket gör det möjligt att producera kyla när förutsättningarna är som bäst och sen använda när behovet finns. Det är ett upplägg som är driftsäkert, men också ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.   

Byggarbetet kommer främst att påverka området runt Aminogatan i Åbroområdet, men det kommer också grävas på andra håll i staden när fjärrkylanätet byggs ut.

För ytterligare information kontakta:
Christian Schwartz, vd Mölndal Energi, nås via växel 031-86 65 00
Rebecca Sinnerstedt, innehållsredaktör Mölndal Energi 070-5750955 rebecca.sinnerstedt@molndalenergi.se

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter