Så togs första spadtaget för fjärrkylaanläggningen på Riskulla

3 min
Rebecca Sinnerstedt
5 sep, 2022

Fredagen 2 september togs det första spadtaget för den kommande anläggningen för fjärrkyla i Mölndal. De som höll i spaden var Christian Schwarz, vd för Mölndal Energi och Anna Eckerstig, Director Real Estate Development på GoCo, vars område kommer få fjärrkyla från anläggningen år 2024.

Fjarrkyla_MolndalEnergi_fotoRickardOlaussonSkvaderMedia (2)-1

− Det är spännande att nu vara i gång med bygget. Anledningen till att vi bygger en ny produktionsanläggning är att efterfrågan av komfortkyla ökat när Mölndal växer, med stora aktörer som GoCo. Styrkan med fjärrkyla är att vi gör det tillsammans. Genom att gå samman kan vi producera komfortkyla så driftsäkert, ekonomiskt och miljövänligt som möjligt, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

− I utvecklingen av GoCo Health Innovation City är hållbarhet centralt. Då är fjärrkyla en viktig del för att kunna uppnå våra klimatrelaterade mål och för att upprätthålla en driftsäker och enkel försörjning till i våra fastigheter, säger Anna Eckerstig, Director Real Estate Development på GoCo.

På plats för första spadtaget fanns också personer från Astra Zeneca, Stena Fastigheter, K21 Entreprenad, Granitor och Mölndal Energis styrelse.

Själva byggarbetet med pålning och markarbete vid Riskulla startar nu. I första etappen fram till sommaren 2023 byggs huset för fjärrkylaanläggningen, samtidigt som stamnätet för fjärrkyla byggs ut i staden. Efter detta kommer kylmaskiner och annan processutrustning installeras i byggnaden för att kunna börja producera fjärrkyla till sommaren 2024. Ackumulatortanken kommer sedan att byggas för att stå klar till år 2025.

Mölndal Energi har sedan tidigare ett fjärrkylanät som levererar fjärrkyla till centrum. Det kommer att kopplas ihop med det nya nätet och tillsammans sträcka sig även till Åbro området, Lunnagården och Forsåker.

Den nya anläggningen kommer att använda sig av en kombination av absorptionskyla, frikyla och kompressorkyla. Den kommer kunna ta vara på spillvärme, något som det finns gott om i regionen. Total installerad produktionseffekt blir 6 MW, men genom ackumulatorn kommer man kunna leverera dubbelt så mycket total effekt vid varma dagar.

Foto: Rickard Olausson, Skvader Media

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter