Energieffektivisera företaget: här är områdena du behöver ha koll på

6 min
Jonas Kalén
22 feb, 2022

El är en stor kostnad för många företag, inte minst i tider när elpriserna är höga. Energieffektivisering är därför en bra satsning, både ur ekonomisk och miljömässig synvinkel. Det går att minska energikostnaderna med så mycket som 20 procent utan större investeringar. Här går jag igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på, oavsett vilken bransch ditt företag tillhör.

Svenska Kraftnät spår att Sveriges elbehov kan komma att fördubblas fram till år 2045, från 140 TWh till som maximalt 290. Även om samhället i stort elektrifieras beror ökningen främst på en allt större elavändning inom transport-, service- och företagssektorn, samt inom processindustrin. 

Ju mer el din verksamhet förbrukar, desto viktigare är det att effektivisera. Industriföretagen står för drygt 35 procent av Sveriges totala energiförbrukning. Samtidigt märker jag att kombination av höga priser och skärpta miljökrav gör att intresset för energieffektivisering växer bland många av våra kunder, oavsett typ av verksamhet.

Enligt min erfarenhet handlar det ytterst om att hålla koll på företagets energianvändning och att genomföra ständiga förbättringar. En bra generell kom-ihåg-lista för energieffektivisering bör därför innehålla följande punkter:

Kartlägg din verksamhet

Ett bra första steg är att göra en energikartläggning. Stora företag är enligt lag skyldiga att göra kvalitetssäkrade energikartläggningar minst vart fjärde år, men det är en klok investering även för andra företag. Kartläggningen visar var i verksamheten mest energi används och ger förslag på energieffektiviserande åtgärder för ditt företag. Det här är något jag gärna hjälper till med.

Är du el eller fjärrvärmekund hos oss kan du löpande följa din förbrukning på Mina sidor. Har du många anläggningar och vill kunna göra ännu tydligare prognoser och rapporter så har vi ett energirapporterings-verktyg som heter Meeken.

Anpassa värme och ventilation

Behovsstyrning av funktioner som värme och kyla kan ge en besparing på upp till 80 procent. Det handlar här om att använda olika typer av reglersystem, till exempel timer och termostater, som stänger av och sätter på ventilation, värme, element och pumpar beroende på om någon är på plats eller inte.

Värmeförbrukningen är också avhängig isolering. I äldre hus är standarden ofta 15 centimeter isolering på vinden, medan det i dag är 50 cm som gäller. Genom att tilläggsisolera upp till denna nivå kan du spara mycket energi. Glöm inte bort att också se över de klassiska energitjuvarna – gamla dörrar och fönster – som kan släppa ut så mycket som en tredjedel av värmen.

Hus energiförluster

Statistik från Energimyndigheten

Det finns även stora besparingar att göra när det kommer till ventilationen. Med värmeåtervinning från ventilationsluften kan du spara 50–85 procent av energikostnaderna. Att välja lite dyrare energisnåla fläktar med hög verkningsgrad brukar också löna sig på sikt.

Modernisera belysningen

På ett kontorsföretag kan belysningen stå för upp till 50 procent av energianvändningen. Genom att uppdatera belysningen kan du sänka belysningskostnaderna med upp till 80 procent, beroende på kvadratmeteryta och verksamhet. Det handlar primärt om att byta ut glödlampor mot lågenergilampor eller LED, samt om att installera timer och rörelsedetektorer så att inga lampor är tända i onödan. Även belysning med dagljusavstämning kan vara bra.

Minska vattenförbrukningen

En läckande vattenkran på någon av verksamhetens toaletter kan kosta 20 000 kronor per år. Se över utrustningen regelbundet och installera snålspolande kranar och munstycken för att minska kostnader för både vatten och uppvärmning. Det går också att sänka varmvattentemperaturen i beredaren till 60°C istället för 80°C för att minska energiåtgången för uppvärmning.  

Se över IT-utrustningen

Se till att ni väljer TCO-märkta produkter (en hållbarhetscertifiering) när företaget köper in ny IT-utrustning. Stirra dig inte heller blind på inköpspriset; driftkostnaderna står ofta för upp mot 80 procent av en apparats kostnader under dess livslängd.

Uppmuntra även goda vanor som att stänga av datorer och skrivare när de inte används. Det går också att ställa in energisparläge på medarbetarnas datorer i stället för skärmsläckare. Fundera även på om ni måste äga exempelvis servrarna själva. Kanske finns det bättre virtuella alternativ och olika molntjänster från gröna datacenter?

Nattvandra tillsammans

Slutligen vill jag gärna slå ett slag för nattvandringar på företaget. Gå en runda genom lokalerna på kvällen och se vilka apparater och funktioner som är i drift när verksamheten ligger nere. Går något att stänga av? Det är ett bra sätt att se till att fler medarbetare får upp ögonen för energi och för vad ni tillsammans kan göra för att minska förbrukningen.

Prata med en energiexpert

Vill du starta ditt företags energieffektivisering med att göra en energikartläggning? Eller en energideklaration? Vi kan hjälpa dig med båda.

Prata med en energikartläggare

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen