Hur funkar smart värmestyrning för större fastigheter?

6 min
Claes Kvist
5 apr, 2023

När elpriserna ökat har även intresset för smart värmestyrning gjort det. Med smart värmestyrning använder man fastigheters tröghet och värmer upp dem när det är ekonomiskt fördelaktigt, med hjälp av digitala system och verktyg. Här förklarar jag hur det går till och ger några exempel på hur vi på Mölndal Energi arbetar med smart värmestyrning.

Från värmestyrning till smart värmestyrning

Värmestyrning är egentligen inget nytt. Det har länge funnits möjligheter att styra ner uppvärmningen till exempel över helger för att minska energikostnaderna. Tack vare teknikens utveckling har det kommit en hel del nya möjligheter och tjänster där värmestyrningen blir alltmer smart och automatiserad.

Tidigare har de låga elpriserna inte gett något större incitament för att ha en smart värmestyrning, men med högre el- och energipriser har allt fler fått upp ögonen för hur man kan jobba smartare med uppvärmningen.

Värmestyrning i större fastigheter jämfört med villor

För privatpersoner med villor kan man förhållandevis enkelt koppla på smart styrning av till exempel fjärrvärmecentral eller värmepump. För större fastigheter som flerbostadshus och företagsfastigheter, kan det kräva mer avancerade system och installationer, samtidigt som det finns ännu mer pengar att spara.

Vad är smart värmestyrning?

Smart värmestyrning handlar om att använda system och verktyg för att värma upp fastigheten när det är ekonomiskt fördelaktigt. Fastigheter har en tröghet i sig och det tar ett tag för innertemperaturen att ändras. Därför kan man hålla en behaglig innertemperatur trots att uppvärmningsnivån varierar under dagen.

Vanligen styrs uppvärmningen av en utegivare och/eller rumsgivare, den skickar signaler till uppvärmningssystemet om hur mycket värme som behöver puttas ut i till exempel radiatorerna för att hålla en viss innetemperatur. Med en smart värmestyrning läggs ytterligare aspekter till.

En av dem är priset på el eller fjärrvärme. Det kan då vara att systemet ser att elpriset kommer vara som högst kl. 8.00-10.00 och 16.00-18.00. Då ser det till att exempelvis luftvärmepumparna inte går på under den tiden, och kompenserar istället för den värmen mitt på dagen och kvällen när priset är lägre.

Vad är fördelarna med smart värmestyrning?

Du har säkert hört att om du sänker innetemperaturen en grad kan du spara 5 procent av energin som används till uppvärmning. Fördelarna med smart värmestyrning är att du kan sänka dina uppvärmningskostnader utan att behöva tumma på komforten. Samtidigt stöttar du elsystemet i stort genom att använda mest el när andra inte gör det och vice versa. Som det ser ut idag går elanvändningen upp och ner över dygnet, men en mer jämn användning är bra för elnäten, elhandelspriset och miljön.

Nu har jag pratat mest om fördelarna med smart värmestyrning vid eluppvärmning, men självklart finns det fördelar även om man har fjärrvärme:

Smart fjärrvärme med Värmesmart

Vi håller i skrivande stund på med ett pilotprojekt tillsammans med Mölndalsbostäder och systemleverantören NODA, där vi tittar på hur de kan använda smart styrning av sin fjärrvärme. Syftet är att Mölndalsbostäder ska kunna minska sina fjärrvärmekostnader samtidigt som vi minskar våra effekttoppar, utsläpp och produktionskostnader.

I testet ingår tre flerbostadshus, där två av fastigheterna har smart värmestyrning medan det tredje är med som referens. I de två husen finns nu en smart gateway som kan gå in och ta över det nuvarande styrsystemet. I den har vi matat in Mölndal Energis prismodell för fjärrvärme och den anpassar sig då efter när det är fördelaktigt att utnyttja fjärrvärmen, och när det inte är det ekonomiskt. Vi kan även styra gatewayen baserat på när vi ser att det finns ett behov att minska eller öka värmen ur produktionssynpunkt. Det kan till exempel vara när vi behöver exportera värme till Göteborg eller om det finns problem i driften.

Blir det lyckat och vi väljer att skala upp projektet kommer det förhoppningsvis kunna göra ännu större skillnad, för både oss och Mölndalsbostäder.

Varmesmart_MolndalEnergi_Molndalsbostader 10_small

Fjärrvärme och el – använd det som är lönsamt för stunden

Ett annat exempel på smart värmestyrning är de fastigheter som både har fjärrvärme och någon form av eluppvärmning, till exempel värmepumpar. Med hjälp av ett system där man matar in både elpriset från Nord pool och en prismodell för fjärrvärme kan respektive uppvärmningsform användas när det är mest ekonomiskt fördelaktigt. Även detta är något som vi tittar på just nu tillsammans med några kunder och förhoppningsvis kan berätta mer om under året.

Värmestyrning i stor och liten skala

Båda exemplen jag nämnt ovan är i större skala, men självklart går det även att använda smart värmestyrning i mindre fastigheter och kontor. Med högre priser på el och energi i kombination med teknikens utveckling är detta en marknad som bara lär fortsätta att växa.

Prata med en specialist

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen