Hur kan det bli höga elpriser mitt i sommaren?

3 min
Henrik Lyngåker
7 sep, 2021

Precis som mycket annat så styrs elpriserna av utbud och efterfrågan. Därför har det länge varit en sanning att elpriserna går upp på vintern när mer el behövs till uppvärmning, och ner sommartid när efterfrågan är låg. Men vid ett par tillfällen de senaste åren, nu senast 2021, har vi istället kunnat se rekordhöga elpriser under sommaren. Anledningen hittar vi i andra änden av repet: utbudet.

Elpriset sätts dag för dag och timme för timme på den nordiska elbörsen Nord Pool. Detta styr sedan vilket rörligt elpris som ditt elbolag kan ta ut av dig och ditt företag. Det finns ett antal olika faktorer som påverkar elpriset. När dessa faktorer samspelar så kan det ibland få lite oväntade resultat.

Höga elpriser 2021

Det har varit en dyr sommar på elmarknaden. I juli var spotpriset i SE3 det högsta sedan januari 2019. I SE4 har priset nått över 100 öre/kWh flera gånger de senaste veckorna. Och den 29 augusti landade systempriset, som är det gemensamma nordiska elpriset, på nästan 90 öre/kWh. För att hitta en högre nivå får man backa tillbaka åtta och ett halvt år.

Varför blir elen dyr på sommaren?

Att priserna går upp under sommaren är faktiskt inget ovanligt. Huvudförklaringen till detta är att kärnkraften har sin revisionsperiod under juni, juli och augusti. Det är då man byter bränsle och utför underhållsarbeten. Kraftvärmen går också på sparlåga under sommaren. Detta leder i sin tur till att utbudet av stabil, förhållandevis billig elproduktion minskar. Speciellt under år med underskott i de nordiska vattenmagasinen kan elpriserna därför gå upp under den här perioden.

Men i år har det varit extra stökigt.

Utmaningar i kärnkraften och vattenkraften plus höga bränslepriser

Kärnkraften har haft vissa uppstartsproblem efter revisionerna, nivåerna i de nordiska vattenkraftsmagasinen har sjunkit drastiskt under sommaren och priserna på kol, gas och utsläppsrätter har nått mycket höga nivåer.

Nere i Europa ligger prisnivån långt över den vi har i Norden, just på grund av att bränslepriserna har blivit så mycket högre. De europeiska elpriserna har alltid viss påverkan på de nordiska priserna – men den blir mycket större under perioder då vattennivåerna sjunker som de gjort nu.

Hur blir det till hösten 2021?

I normala fall skulle de nordiska priserna gå ned igen när kärnkraften är tillbaka för fullt. I år finns däremot en viss risk att den höga prisnivån består ett tag till. Vattenkraftsproducenterna kommer inte att sänka sina priser så länge man inte ser mer nederbörd i väderprognoserna.

Följ elmarknaden i våra marknadskommentarer

Vill du få en överblick över vad som händer på elmarknaden? Då är mitt tips att prenumerera på våra marknadskommentarer. Där skriver jag varje månad en sammanfattning om läget på elmarknaden just nu. Du kan också prata med din kontaktperson hos oss så kan de hjälpa dig att hålla dig uppdaterad.

Läs våra marknadskommentarer

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen