Lysrör förbjudet i Europa - hur stor är besparingspotentialen?

4 min
Calle Eriksson
30 apr, 2024

Lysrör är en av Sveriges absolut vanligaste ljuskällor och används ofta i offentliga lokaler, kontor och industrilokaler. Klassiska lysrör som är tillverkade med kvicksilver är sedan 2023 förbjudna i enlighet med EU:s direktiv RoHS. Syftet med RoHS är att ersätta och begränsa farliga ämnen i elektrisk utrustning, men kommer också leda till en betydande energibesparing.

Förbudet mot att sälja lysrör gäller från 24 februari och 24 augusti 2023, beroende på modell, men det är fortfarande okej att använda redan inköpta lysrör efter 2023. Däremot är det inte längre tillåtet att sälja lysrör från fabrik till återförsäljare, vilket innebär att det kommer bli allt svårare att få tag på lysrör framåt.

Framöver är det i stort sett endast LED-lampor som kommer tillåtas att säljas, tack vare deras hållbarhet, miljövänlighet och energisnålhet. Enligt Philips håller ett LED-lysrör i snitt tre gånger längre och energiförbrukningen är i snitt 50–60 procent lägre. LED-lampor fungerar även i den befintliga lysrörsarmaturen. Energibesparingspotentialen kanske inte är så stor i en villa men låt oss se hur stor den blir om vi skalar upp räkneexemplet.

Räkneexempel: elbesparing i kontorslokal

Elektronikjätten Philips har ett exempel på en kontorslokal med 200 36-wattslysrör som lyser 16 timmar per dag. Genom att byta ut samtliga lysrör till LED-lysrör kan elförbrukningen halveras och underhållskostnaden kan reduceras till en fjärdedel. Det ger en besparing på 17 000 kronor per år och en återbetalningstid på drygt två år.

Räkneexempel: elbesparing i Sverige

Enligt Belysningsbranschens beräkningar berörs mer än 17 miljoner armaturer i Sverige under de kommande fem åren. Genom att byta ut gamla belysningsanläggningar till LED-lysrör och LED-armaturer innebär det en energibesparing på 50 procent. Lägger man till belysningsstyrning blir besparingen än större, upptill 75 procent. I Sverige är besparingspotentialen upp emot 4,1 TWh, vilket motsvarar hushållsel till mer än 800 000 hem per år och 3 procent av Sveriges årliga elförbrukning.

Räkneexempel: elbesparing i Europa

Utgår vi från att lysrörstätheten per invånare är lika stor i Europa som i Sverige är besparingspotentialen 200 TWh. Eftersom energikonsumtionen per invånare är ungefär hälften så stor som i Sverige motsvarar detta 6 procent av den årliga förbrukningen i Europa. Besparingspotentialen kan ställas i relation till den europeiska kolkraftsproduktionen under 2023 som motsvarade cirka 500 TWh.

Ett bra läge att byta till LED

Sammanfattat kan man säga att förbudet kommer ha fler positiva effekter än att minska mängden farliga ämnen i elektronik. I Sverige är det redan många fastigheter som bytt från lysrör till LED. Om din verksamhet ännu inte helt gått över så är nu ett bra tillfälle, både med tanke på energibesparingen men också då det kommer bli allt svårare att få tag i lysrör.

Att minska verksamhetens elförbrukning är både ekonomiskt och bra för miljön. I guiden nedan ger vi ytterligare tips på hur din verksamhet kan bidra till omställningen.

Content Offer: Stötta samhällets omställning från fossilt till elektrifierat

 

Stötta samhällets omställning från fossilt till elektrifierat

I vår guide kan du läsa mer om hur din verksamhet kan stötta omställningen från fossila energikällor till el.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen