Nu behöver vi alla spara el – så gör vi på Mölndal Energi

9 min
Lena Olsson Ingvarson
29 nov, 2022

I vinter behöver vi alla hjälpas åt att spara el och flytta vår förbrukning. För att dämpa elpriserna och minska risken för elbrist ska EU:s alla medlemsländer sänka sin elförbrukning med 5 procent under högpristimmarna, och om möjligt med 10 procent överlag. För att vi ska nå dit måste alla hjälpas åt. Därför kommer jag här ge några tips och berätta hur vi på Mölndal Energi sparar el i vår verksamhet.

Därför måste vi spara el och flytta vår förbrukning

Att det är bra att spara el för att sänka sin elräkning är självklart. Men att elbesparing också kan sänka elpriset överlag är det färre som har koll på.

Elpriset styrs av utbud och efterfrågan, och ett sätt att sänka elpriserna är därför att minska efterfrågan. Energiforsk tog tidigare i höst fram en studie som visar att om vi minskar efterfrågan på el med 5 procent i Europa kommer elpriserna att landa på ungefär samma nivå som sommaren 2021.

I vinter har också risken för effektbrist ökat. Detta skulle kunna leda till att man tillfälligt behöver stänga av elen för vissa elanvändare för att skydda systemet i stort. Enligt Svenska kraftnät har risken gått från låg till reell och anledningen är det ansträngda läget på elmarknaden i Europa.

Sett över året producerar vi mer el än vad vi förbrukar i Sverige, men under vissa timmar, ofta när det är rejält kallt, har vi ett behov av att importera el från Europa. Det brukar vanligtvis fungera bra, men eftersom elproduktionen i Europa är ansträngd är det inte säkert att vi kan importera el när vi behöver.

Detta är något som påverkar alla, även dig som har ett fastprisavtal och inte drabbas av de höga elpriserna. Därför behöver vi alla hjälpas åt, privatpersoner, företag, organisationer och kommuner.

EU-kommissionen tog tidigare i höst beslutet att alla medlemsländer ska sänka sin elförbrukning med 5 procent under högpristimmar, och om möjligt även 10 procent överlag. Sänkningen ska göras mellan 1 december och 31 mars.

Identifiera var du kan du spara el

Ett bra första steg är att få koll på din verksamhets förbrukning. Som kund hos oss kan du se dina olika anläggningars elförbrukning på Mina sidor. Där kan du bland annat ställa in larm som varnar om du plötsligt får ovanligt hög förbrukning. Vi har också ett verktyg som heter Meeken där du får en utförligare rapportering av din energianvändning.

Det är inte alltid lätt att hitta vilka energitjuvar man ska satsa på. Därför är det klokt att börja med en energikartläggning. Där får du förutom en bra överblick av verksamhetens energianvändning även konkreta förslag på åtgärder. Vi på Mölndal Energi har själva gjort en energikartläggning för att se hur vi kan energieffektivisera vår verksamhet på bästa sätt.

När på dygnet förbrukar du el?

Det är inte bara bra att titta på hur mycket el din verksamhet förbrukar, utan också när på dygnet. Är det när elpriset är som högst? Fundera då på om du kan förflytta elförbrukningen tidsmässigt. Det är nämligen när alla använder el samtidigt som priserna blir som högst och det är störst risk för effektbrist.

Man brukar säga att höglastperioden är mellan klockan 06.00-08.00 då ska alla laga frukost och industrierna startar, låglastperioden kommer efter klockan 22.00 då alla ätit mat och industrierna stängt ner för dagen.

Det här gör vi på Mölndal Energi

Som energibolag ska vi självklart bidra genom att producera så mycket el som vi kan i vårt kraftvärmeverk när det behövs i elsystemet och hjälpa våra kunder att spara el. Men vi ska också föregå med gott exempel och göra det vi kan för att själva spara el .

Vi har som sagt gjort en energikartläggning och utifrån den kom vi fram till ett antal rekommenderade åtgärder. Vissa kunde göras direkt medan andra kommer ta längre tid att genomföra.

Exempel på åtgärder vi har gjort eller planerar att göra:

  • Ställa om ineffektiv belysning till rörelsestyrd belysning.
  • Byta till LED-belysning i till exempel förråd, turbinhall, pannhall och utebelysning.
  • Stänga av identifierade energitjuvar, exempelvis en kylmaskin i vad som tidigare var ett serverrum.
  • Se över kylaggregat i till exempel konferensrum.
  • Byta till frekvensstyrda ventilationsaggregat i förråd och matsal, tryckstyrda pumpar i värmekretsen.
  • Släcka viss permanent belysning, exempelvis belysning av silon.
  • Påminna oss själva och varandra om att stänga av skärmar, displayer och datorer, samt släcka ljus i rum som inte är rörelsestyrda när man går hem.

Få alla medarbetare engagerade

En viktig del är att vi involverat våra medarbetare. Det är trots allt först när vi alla jobbar tillsammans som vi verkligen kan se resultat. Förutom åtgärderna från energikartläggningen har vi frågat medarbetarna om förslag på hur vi kan spara el. Vi uppmuntrar alla att hjälpas åt och vi kommer att löpande visa hur mycket vi sparat på vårt intranät.

Spara el smart – inte dumt

I arbetet med att energieffektivisera är det lätt att bli ivrig, men det finns fällor att falla i.

Vissa saker kan vara olämpliga att göra även om det sparar el, till exempel om besparingen leder till att du utsätter dina anställda för fara eller obehag. Om du kör förbi Riskulla kommer du se att vårt kraftvärmeverk fortfarande är upplyst. Anledningen är att vi har medarbetare som dygnet runt arbetar med driften av verket. Av säkerhetsskäl måste anläggningen därför vara upplyst.

Ett annat exempel är att sänka inomhustemperaturen en grad om du har någon form av eluppvärmning. Det är en enkel insats som kan göra stor skillnad. Har fastigheten däremot fjärrvärme sparar du ingen el genom sänka temperaturen. Fjärrvärme kommer i många fall från ett kraftvärmeverk som producerar el samtidigt som värme, på så sätt bidrar din uppvärmning till mer el i systemet.

Drar du ner värmen för mycket kan det också leda till obehag och en dålig arbetsmiljö för medarbetarna.

Så kan du spara el - varje kilowattimme räknas

Mitt tips för att lyckas med energieffektiviseringsarbetet är att ha en struktur och en plan.

  • Börja gärna med en energideklaration eller liknande för att få koll på nuläget.
  • Identifiera vilka insatser som skulle göra störst skillnad.
  • Sätt upp mål och följ upp dem löpande.
  • Engagera medarbetarna.

Känns det för komplicerat? Då är det alltid bättre att göra någonting än ingenting, varje kilowattimme räknas.

Här finns mer tips och råd om hur du kan spara el:

Förbered dig inför vintern

Här har vi samlat våra bästa vintertips och svaren på de vanligaste frågorna för företag och bostadsrättsföreningar.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen