Hur fungerar solceller?

3 min
Anders Averdal
29 dec, 2020

Solceller blir allt vanligare på våra tak. Innan du börjar titta på olika alternativ och leverantörer kan det kännas skönt att ha ett hum om tekniken bakom. Men är man inte ingenjör är det lätt att känna sig förvirrad bland alla termer och komponenter. Därför har jag skrivit en kort och enkel förklaring om hur en solcellsanläggning fungerar. Vill du fördjupa dig ännu mer finns en guide att ladda ner i slutet av artikeln.

Solenergi omvandlas till el

Något du kanske minns från naturkunskapslektionerna är att energi inte kan förstöras, den kan bara omvandlas. Och på samma sätt som elenergi kan omvandlas till ljus i en glödlampa, kan ljusenergi omvandlas till elektricitet – det är precis det som händer i en solcell.

Den vanligaste typen av solcell kallas kristallin, det finns polykristallina och monokristallina solceller. Kristallina solceller innehåller två skikt med kisel där den ena är positivt laddad och den andra negativt laddad. När solstrålarna träffar solcellerna så flyttas elektroner mellan de båda skikten, från framsidan till baksidan av solcellen, och det uppstår en elektrisk spänning. De båda skikten är ihopkopplade med en ledning där det bildas ström i form av likström.

En solcell är ungefär 12 x 12 cm stor och en enda solcell ger för låg spänning för att vara användbar. Därför seriekopplas dem till större moduler, solpaneler, som är 1,0 x 1,7 m. Det är dessa solpaneler som monteras på taket.

Det finns även tunnfilmssolceller som är gjorda i andra material. De är dyrare och har lägre effekt, men är böjliga och kan därför placeras på andra ytor än kristallina.

molndal-energi-sa-funkar-solenergi-skiss

Växelriktare – solcellsanläggningens hjärta

Solpanelerna producerar likström, men i våra fastigheter använder vi växelström. Därför behövs en växelriktare, även kallad inverter, som omvandlar likströmmen till växelström. Men växelriktaren har även fler uppgifter. Den ser också till att du får ut mesta möjliga ström ur solpanelen och att strömmen som sedan skickas vidare är av god kvalitet. Växelriktaren brukar beskrivas som solanläggningens hjärta. Därför är det viktigt att den är av god kvalitet. Växelriktaren kopplas in i elcentralen.

Dubbelriktad elmätare

Du kommer med stor sannolikhet ibland förbruka mer el än solcellerna producerar, och ibland producera mer el än du förbrukar. Eftersom elen inte lagras (om du inte har investerat i batterilagring) kommer mellanskillnaden tas från det vanliga elnätet, du kommer alltså både sälja och köpa el. För att veta hur mycket el du köper, respektive säljer, behövs en dubbelriktad elmätare som håller ordning på detta. En sådan elmätare installeras av nätägaren, det vill säga den som äger elnätet i området.

Detta var min snabbvariant, vill du veta mer kan du ladda ner vår guide som går lite djupare in hur solenergi omvandlas till el i solcellerna, vilka komponenter som krävs och vad de gör. Eller, så kan du läsa mer på vår kunskapssida om solceller här.

Solenergi - så funkar det

Lär dig ännu mer om ellära och tekniken bakom solceller.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen