Vad är effekthandel och hur fungerar det?

6 min
Fredrik Lundmark
1 nov, 2022

Visste du att ditt företag kan spara pengar på att undvika att använda el en viss tidpunkt? Våra elnät står inför en rad utmaningar, bland annat på grund av ökat effektuttag - att många använder el samtidigt. Ett sätt att möta det är med ett flexiblare elnät och att handla med effekt. Låter det komplicerat? Här förklarar jag hur det fungerar.

Varför behövs ett flexibelt elnät?

Det är mycket som händer inom energiområdet just nu, vilket är väldigt spännande, men det skapar också nya förutsättningar som elnäten måste hantera. Vi går mot ett alltmer elektrifierat samhälle och har mycket förnybar elproduktion som är väderberoende.

Om vi bara skulle satsa på att bygga ut elnäten för att kunna hantera de nya förutsättningarna så skulle det bli väldigt dyrt, plus att det skulle ta för lång tid. För att inte behöva stanna utvecklingen och stoppa städers expansion behöver vi därför tänka om och jobba för ett mer flexibelt elnät.

Vad innebär det? Jo, att vi anpassar när och hur vi använder elen, så att effektuttaget blir så jämt som möjligt. Det är nämligen inte att vi använder mer el över lag som är den stora utmaningen, utan att vi använder mycket el samtidigt. Det ska kunna produceras och levereras tillräckligt mycket el i just den stunden som alla sätter på kaffebryggaren, industrierna kör i gång och elbilen laddas, samtidigt. Det är det som kallas effekt.

Vad är effekthandel?

Det finns olika sätt att göra elnätet mer flexibelt, vilket min kollega Håkan skriver mer om här. Ett sätt är att handla med effekt.

Effekthandel innebär att ett elnätsföretag betalar en säljare, vanligtvis ett företag eller en aggregator, för att för att tillfälligt minska sitt effektbehov eller producera mer effekt. Det betyder att du under en viss tid drar ner på din elförbrukning, ökar din elproduktion eller för över el till elnätet från ett batteri eller liknande.

Försäljningen sker på en marknadsplats för effekthandel. Vi som elnätsföretag gör löpande prognoser över hur mycket effekt som behövs och hur mycket som finns tillgänglig. När vi ser att det finns en risk att kapaciteten i elnätet inte räcker till kan vi lägga en förfrågan om att köpa effekt på marknadsplatsen.  

Genom att köpa effekt när behovet är som störst kan vi se till att det inte blir kapacitets- och effektbrist i elnätet.   

Vilka kan sälja effekt?

Det är främst större verksamheter och företag som handlar med effekt, för att det är då det kan göra stor skillnad. Men privatpersoner kan även vara med via aggregatorer, till exempel om det är en aktör som ansvarar för en stor mängd privata elbilsladdare. Då kan de sälja effekt från dessa under någon timme, vilket innebär att just den timmen laddas inte bilarna. Tillsammans blir effekten stor.

Det krävs också att ditt företag har ett stort effektuttag som du tillfälligt kan minska. Det kan till exempel vara en elintensiv industri som tillfälligt kan pausa eller minska sin produktion. Det kan vara kontorslokaler som har både fjärrvärme och eluppvärmning, som tillfälligt kan stänga av eluppvärmningen och bara använda fjärrvärmen.

Det kan också vara en elproducent, till exempel ett företag som sätter på sin reservgenerator eller ett kraftvärmeverk som ökar andelen el de producerar.

Varför ska mitt företag sälja effekt?

Genom att sälja effekt bidrar ditt företag till samhället, samtidigt som du får en extra intäkt.

I den stundande energikrisen behöver vi energihjältar som kan hjälpa elnätet när det behövs som mest.

Ju fler företag som ansluter sig till marknadsplatsen desto flexiblare blir elnätet och på så vis minskar vi tillsammans risken för elavbrott och extrema elpriser.

Samtidigt bidrar du till ett mer hållbart energisystem och en miljönytta. Att ditt företag tar ansvar på det här sättet kan stärka varumärket och till exempel lyftas i en hållbarhetsredovisning.

Hur handlar man med effekt?

Det brukar finnas någon form av marknadsplats där köpare och säljare kan mötas med sina bud. Säljare lägger in hur mycket effekt de kan undvika att använda eller producera, och köpare lägger in hur mycket effekt de vill köpa. Detta brukar göras med en tidsmarginal så att det finns tid att förbereda sig. Oftast finns en gräns för lägsta effekt du kan sälja, till exempel 0,1 MW.

Att börja handla med effekt kan ta lite tid då du behöver identifiera effekt du kan sälja och lära dig verktyg med mera. Du kommer även att löpande behöva lägga lite tid på detta för att lägga bud och genomföra effektminskningen.

Lokala effektmarknader har på senare tid börjat bildas runt om i landet, bland annat i Stockholm och här i Göteborg och Mölndal.

Mölndal Energi är en del av Effekthandel Väst

Under vintern 2022/2023 är Mölndal Energi med i Effekthandel Väst som ett pilotprojekt. Effekthandel Väst drivs tillsammans med Göteborg Energi och marknadsoperatören NODES. Finns din verksamhet i Göteborg Energis eller Mölndal Energis elnät? Klicka på länken nedan för att läsa mer om Effekthandel Väst och anmäla ditt intresse för att delta.

Läs mer om Effekthandel Väst

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen