Så kan bostadsrättsföreningen spara el och energi

5 min
Anders Averdal
4 jan, 2022

Det finns stora möjligheter att påverka och minska bostadsrättsföreningens energianvändning och sänka elkostnaderna. Här går jag igenom de bitar som är viktigast att tänka på för dig som sitter i styrelsen. I slutet finns en mer utförlig guide att ladda ner.

Energikostnaderna står ofta för en fjärdedel av bostadsrättsföreningens årsavgift. Det här gör att det är viktigt för styrelsemedlemmarna att sätta sig in i energi- och elområdet för att se vilken besparingspotential som finns. Samtidigt vet jag att det kan vara svårt och jag får ofta frågor från just bostadsrättsföreningar.

Mitt första tips handlar om att hitta rutiner i föreningen. Följ upp hur mycket el, värme och vatten ni använder månad för månad. På så sätt kan ni upptäcka om något inte fungerar som det ska i byggnaden och se effekten av olika åtgärder.

Börja med energideklarationen

Åtgärderna då, vilka är viktigast? En bra utgångspunkt är energideklarationen. Här får du en överblick över hur mycket energi byggnaden använder per kvadratmeter och år, hur effektiv energiförbrukningen är, samt förslag på olika åtgärder. Läs mer om hur föreningen kan använda energideklarationen här.  

Se över uppvärmning och ventilation

Majoriteten av bostadsrättsföreningarna har fjärrvärme. Försök först och främst hålla rätt temperatur inomhus (21 grader är lagom). Se även till att det centrala värmesystemet är rätt justerat. Det blir också allt vanligare att komplettera fjärrvärmen med luft- eller bergvärmepumpar och/eller med solceller för att producera egen el, varav det sistnämnda brukar återbetala sig på 8–12 års sikt.

Ventilationen är också viktig; ungefär 33 procent av värmeförlusterna i ett flerbostadshus sker genom ventilationen. Föreningens ventilation, självdrag eller olika typer av fläktar, bör därför ses över och underhållas regelbundet.

Byt ut omodern teknik

Många föreningar har en gemensam tvättstuga. I dag är det enkelt att välja riktigt energi- och vattensnåla maskiner utifrån systemet för energimärkning. Samma sak gäller för gemensam belysning i trapphallar, entréer, källare, tvättstugor och utomhus. Med modern teknik, exempelvis LED-lampor som triggas av rörelsedetektorer, kan energianvändningen i en äldre anläggning ofta minskas med 50 procent eller mer.

Spara på vattnet

Normalt används cirka 200 liter vatten per person och dag, både kallt och varmt vatten. Genom att installera snålspolande kranar och duschmunstycken kan ni halvera föreningens vattenanvändning samtidigt som behovet av värme minskar.

Förstärk skalskyddet

Tak, väggar och fönster, fastighetens så kallade klimatskal, släpper ut mycket värme. Särskilt fönstren är känsliga; i äldre fastigheter kan hela en tredjedel av värmen försvinna ut genom just fönstren. Att tilläggsisolera och byta ut gamla fönster är förstås lite större investeringar för föreningen, men dessa får tack och lov också stor effekt på elräkningen.

Individuell mätning 

En annan intressant möjlighet jag gärna vill flagga för är individuell mätning och debitering av el och värme. Det har nämligen visat sig att sparivern ökar i föreningen när detta införs, till exempel minskar förbrukningen av vatten med i genomsnitt en femtedel. Värme är lite klurigare för medlemmarna att påverka, eftersom energiåtgången främst beror på klimatskalet och var i huset lägenheten ligger.

Sist men inte minst vill jag uppmana att försöka se till helheten. I fastigheter med självdrag kan exempelvis ventilationen påverkas negativt om dörrar och fönster tätas för mycket; husen är byggda för att luften ska komma in precis där. Jag stöter titt som tätt på åtgärder som tyvärr ”tar ut varandra” bland våra kunder. Försök därför hitta en balans som passar just er förening.

Guide: Spara el och energi i bostadsrättsföreningen

Läs mer om vilka viktiga åtgärder en bostadsrättsförening kan vidta för att sänka elkostnaderna.

Ladda ner guiden

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen