Solceller lönsamhet: så gör du en bra solcellsinvestering

6 min
Anders Averdal
12 jan, 2021

16 oktober 2023
Att installera solceller på företagets tak är en klok investering för många företag och bostadsrättsföreningar. Men som vilken annan investering som helst så vill du så klart att den ska bli så lönsam som möjligt. Därför har jag i den här artikeln samlat de viktigaste delarna att tänka på för att säkerställa att investeringen verkligen ger plus i kassan.

En investering i solceller brukar återbetalas inom 8-15 år, och då en anläggning brukar ha en garanti på 25 år (och lär hålla ännu längre) så kommer ni ha många år då ni går plus. Men vilka delar är viktigast att tänka på för att investeringen ska bli så lönsam som möjligt?

Passar taket för solceller

De allra flesta tak passar utmärkt för solceller, men det finns en del förutsättningar som påverkar hur bra de passar. Väderstreck, lutning och hur mycket taket skuggas påverkar hur mycket effekt du kan få ut av solcellerna, och därmed hur stor lönsamhet du kan få. Här kan du läsa mer om hur du vet om ditt tak passar för solceller.

Det är också klokt att ta hänsyn till takets ålder och om det behöver renoveras inom några år. En stor del av investeringen går till montering och installationen av solcellerna. Om taket ändå behöver göras om snart är det därför klokt att vänta till efter renoveringen.

Det är en stor fördel om ditt företag äger fastigheten då solceller på taket ökar värdet. Äger ni inte fastigheten, men ändå gärna vill satsa på solceller kan ni kanske göra en överenskommelse med fastighetsägaren. Då är det klokt att i förväg bestämma som händer om ditt företag skulle behöva flytta.

Dimensionera anläggningen rätt

Att dimensionera solcellsanläggningen efter ditt företags behov är kanske den viktigaste delen i att göra en lyckad investering. Även om ni kan sälja er överskottsel så kommer ni tjäna mest på att ersätta den egna förbrukningen. Därför är det bra om anläggningen är lagom stor, att överproducera är inte nödvändigtvis lönsamt. 

Har du en bostadsrättsförening som ska installera solceller bör du fundera på att gå över till ett gemensamt elavtal. Då tjänar du nämligen bygga en större anläggning som förser hela föreningen med el, istället för en mindre som täcker de gemensamma utrymmena.

Det är också klokt att, om möjligt, dimensionera anläggningen så att mest el produceras under de tidpunkter då ni använder som mest el. Söderläge är visserligen det som ger bäst effekt, men en solcellsanläggning riktad mot väst och öst passar väldigt bra om behovet av el är högst morgon och eftermiddag.

Håll koll på bidrag och stöd

Då staten vill uppmuntra till utbyggnaden av förnybar elproduktion så finns det stöd och skattelättnader att söka. Hur de ser ut ändras dock över tid. Se därför till att kolla upp detta i god tid, och undersök även när ansökan senast måste vara inne, så du inte riskerar att missa en möjlighet att göra investeringen ännu mer lönsam.

I skrivande stund (oktober 2023) finns det inget bidrag till företag och brf.er att installera solceller. Däremot kan du få skattereduktion för överskottselen du säljer om du räknas som mikroproducent

Privatpersoner kan sedan 1 januari 2021 ansöka om ett grönt skatteavdrag för solceller.

Trygg leverantör och teknik

Som alltid när du gör en investering vill du vara trygg med leverantören du tar hjälp av. Eftersom solcellsmarknaden har exploderat de senaste åren så finns det en risk att stöta på mindre seriösa aktörer. Se till så att leverantören verkar ha bra kunskap, är seriös och använder produkter av bra kvalitet. Med tanke på att garantin på solceller ibland är uppemot 25 år är det också bra leverantören kommer finnas kvar i många år framöver. Allt detta är så klart svårt att veta innan, men försök att få en uppfattning istället för att bara gå på det billigaste priset, för det kan bli dyrt i slutändan om du har otur.

Solceller till företag

Funderar du på att skaffa solceller till ditt företag? Ladda ner vår guide nedan om alla saker du bör tänka på. Lycka till och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar. 

Du kan boka ett digitalt möte med oss här, fyll i dina uppgifter så kan vi titta på hur just ditt företags förutsättningar ser ut och ge ett förslag på upplägg.

Solceller företag: bli mikroproducent av solel

Funderar du på solceller till ditt företag? Då brukar det dyka upp ett antal frågor. I vår guide försöker vi svara på de vanligaste av dem.

Ladda ner

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen