Solpark och fjärrkyla – en bra kombination

5 min
Fredrik Martinsson
23 aug, 2022

Just nu ligger vi i startgroparna för byggnationen av två olika anläggningar i Mölndal: en solpark i Kikås och en anläggning för fjärrkyla på Riskulla. Satsningarna görs för att kunna erbjuda lokalproducerad solel och möta det växande behovet av kyla. Även om de är två separata projekt som ska tillgodose olika behov, så finns det goda synergier mellan anläggningarna.

Vad är en ackumulatortank?

Först och främst: vet du vad en ackumulatortank är? Det är nämligen inte så många som känner till det begreppet. I korthet är det en värmeisolerad tank som fungerar som varmvattenbuffert vid till exempel centralvärme. Ackumulatortanken finns i vissa bostäder och är ett smart sätt att lagra varmvattnet och ta vara på överbliven energi. Ackumulatortankar finns dessutom i många fjärrvärmesystem.

Traditionellt har ackumulatortankar använts tillsammans med vedpannor men de fungerar även ihop med andra energikällor som exempelvis solenergi. Och de kan dessutom lagra kyla i stället för värme.

Vi bygger en ackumulatortank för kyla på Riskulla

Det är här vår nya anläggning för fjärrkyla på Riskulla kommer in. Låt mig förklara hur det hela hänger ihop.

Anläggningen för fjärrkyla kommer använda sig av en kombination av metoder för att kyla av varmare vatten, som kommer tillbaka från kunderna, till kallare fjärrkyla:

  • Absorptionskyla, där vi använder energin från spillvärme i regionen för att producera fjärrkyla.
  • Frikyla, där kyla från den omgivande luften utomhus kyler av det varmare returvattnet.
  • Kompressorkyla, där fjärrkyla produceras med hjälp av en kompressorkylmaskin.

Normalt sett är behovet högt endast några få timmar på eftermiddagen, för att sen knappt behövas alls på natten. Den producerade kylan kan inte sparas några längre stunder. I anslutning till kylanläggningen bygger vi därför även en ackumulatortank. Den blir hög och smal eftersom det är det billigaste och bästa sättet att konstruera tanken på.

WHITE_Kyltorn_Fjarrkyla_Molndal_Energi-1

Visualisering av kommande ackumulatortank och anläggning för fjärrkyla på Riskulla. Foto: White 

Ackumulatortanken fungerar som en jättetermos eller ett stort batteri. Den gör det möjligt att producera kyla när förutsättningarna är som bäst, lagra kylan och använda när behovet uppstår. Det här är ett upplägg som är driftsäkert samtidigt som det är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.

Eftersom kylmaskinerna inte behöver ha lika stor kapacitet minskar ackumulatortanken också behovet av eleffekt. Eleffekt som i stället kan användas till att exempelvis ansluta snabbladdare.  

Solel och fjärrkyla – högst produktion sommartid

När behövs fjärrkylan som mest? På sommaren för att till exempel ge sval luft i kontorsfastigheter, gallerior och på sjukhus. Och det är här vår nya solpark på Kikås kommer in i bilden. Solcellsparken ska bidra till lokal förnybar elproduktion och blir ett utmärkt komplement till kraftvärmen från Riskulla samt en viktig komponent i elsystemet.

Kikås solpark vår 22

Stor som tio fotbollsplaner och med en kapacitet på cirka fyra megawatt kommer den att producera som mest el under den varma ljusa årstiden, just precis när behovet av fjärrkyla är som störst. Tack vare att vi har en ackumulatortank så kan vi passa på att producera mycket kyla samtidigt som det finns mycket el.

Ackumulatortanken hjälper oss även att balansera elnätet genom att tillvarata energin de dagar då solen skiner. Även om elen från solparken inte går direkt till produktionen av fjärrkyla och själva ackumulatortanken så ger den oss större flexibilitet och hjälper oss att jämna ut elförbrukningen och elproduktionen på lokal nivå i Mölndal.

Två flugor i en smäll alltså, minst, med hjälp av våra nya anläggningar i Riskulla och Kikås.

Solpark på Kikås

Här kan du läsa mer om vår kommande solpark på Kikås, och prenumerera på de senaste nyheterna om parken.

Läs mer om solparken

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen